Cumhuriyet Döneminde Uşak'ta siyaset ve siyasetçiler (1923-1980)
Politics and politicians of Uşak in the Republican Era (1923-1980)
  1. Tez No: 301975
  2. Yazar: BUĞRA İNAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KARAYAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Dönemi, Siyaset, Seçimler, Siyasi Partiler, Uşak, Uşak'ta Siyasetçiler, The Republican Era, Politics, Elections, Political Parties, Uşak, The Politicians of Uşak
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 294
Özet
Çalışmada, Cumhuriyet'in ilanı ile birlikte tek partili dönem başta olmak üzere çok partili döneme geçiş ve demokratikleşme süreci siyasi partiler, seçimler, milletvekilleri ve yerel yönetimler düzeyinde ele alınmıştır. Önceleri Kütahya'ya bağlı bir ilçe iken 1953 yılı itibarıyla vilayet olan Uşak'taki siyasi yaşam detaylarıyla incelenmiş ve şehir genelinde vuku bulan siyasi faaliyetler objektif bir şekilde aktarılmıştır. Çalışmanın ana kaynağını Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, TBMM Arşivi ve Kütüphanesi, Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Uşak Belediyesi Arşivi, Oğuz Ersoy Özel Arşivi, Alâattin Ergönenç Özel Arşivi ile dönemi yaşayan veya bir şekilde bilgi sahibi olan kişilerle yapılmış söyleşiler oluşturmaktadır.1923 ile 1980 yılları arasında yaşanan siyasi gelişmelerin Uşak'taki etkileri ve Uşak'ta yaşanan önemli olayların ülke siyasetindeki yankıları çalışmanın içeriğini oluşturan diğer konulardır.
Özet (Çeviri)
In this study, with the proclamation of Republic both one-party and multiply-party periods have been handled according to the political parties, elections, members of parliament and local goverment.The political life of Uşak, which was previously a distict of Kütahya and then became a city in 1953, was researched in details and the political actions were also transferred objectively.Main sources that form the basis of this study are; The Prime Ministry State Archieve, The library and the Archieve of Turkish Grand National Assembly, Beyazıt State Library, The Archieve of Uşak Municipality and the Private Archieves of Oğuz Ersoy and Alâattin Ergönenç.The impacts of political developments on Uşak which were experienced between 1923 and 1980 and the events that have repercussions on national policy are the other subjects of the study.