Yazılı basın haber söylemlerinde Cumhuriyet mitingleri
Republic demonstrations on the print media discourse
  1. Tez No: 302083
  2. Yazar: ESİN AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE GENCEL BEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Journalism, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kemalizm, İslamcılık, Hegemonya, İdeoloji, Eleştirel Söylem Çözümlemesi, Kemalism, İslamism, Hegemony, İdeology, Critical Discourse Analysis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
1980 sonrasında insan hakları, sivil toplum ve demokratikleşme söylemleri çerçevesinde, farklı kimliklerin demokratik talepleri ile neo liberal politikalara uyum sürecinin yarattığı tahribat nedeniyle, modern ulus devletler bir krizle karşı karşıya kalmıştır. Bu krizin Türkiye'deki yansıması yine 1980 sonrasında etnik kökenli Kürt hareketi ile, dini kaynaklı İslamcı hareketin yükselişiyle, Türkiye'nin kurucu ideolojisi olan Kemalizmin meşruiyet krizinin ortaya çıkması şeklinde olmuştur. Bu bağlamda, Türkiye'de ulus devletin içinde bulunduğu meşruiyet krizinin, Cumhuriyet mitingleri çerçevesinde medyada hangi mekanizmalarla görünür hale geldiği, bu tezin sorunsalını oluşturmaktadır. Dolayısıyla yaşanan krizin bir görüngüsü olarak Kemalist ve İslamcı söylemde hegemonik mücadelenin gerçekleşme biçiminin ortaya serilmesi amaçlanmaktadır. Böylece Kemalist ideoloji ile İslami ideolojinin hegemonik mücadele pratikleri içinde ortaya çıkan Cumhuriyet mitinglerinin medyada sunuluş biçimlerinin açığa çıkarılmasıyla, Kemalist devletin yaşadığı meşruiyet krizinin medyada nasıl görünür hale geldiği ortaya konulacaktır. Devletin yaşadığı kriz durumunda bir yandan resmi tarih söyleminin medyada yeniden üretimi, bir yandan da medyada demokrasi, özgürlük, laiklik gibi kavramların anlamları üzerinden meşruiyet sağlama mücadelesi anlaşılmaya çalışılmıştır.Bu çalışmanın konusu, altı gazetede ( Hürriyet, Cumhuriyet, Akşam. Zaman. Yeni Şafak ve Star) 2007 yılı içinde düzenlenen“Cumhuriyet Mitingleri”nin nasıl haberleştirildiği ve söz konusu haberlerdeki söylemsel stratejilerdir. Bu çerçevede, anlamların üretiminde önemli olan, mitinglerle ilgili haberlerde çerçevelendirmenin nasıl oluşturulduğuna, kimlerin çerçevelerinin haberlerde kullanıldığına, hangi karşıtlıkların kurulduğuna, ne tür meşrulaştırmalar yapıldığına, sözcüklerin seçimine, cümle yapılarıyla nelerin vurgulandığına bakılmıştır. Bu bakımdan bu ideolojilerin, haberlerde nasıl sunulduğu Van Dijk'ın eleştirel söylem çözümlemesi yöntemi kullanılarak anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu analiz sonucunda, Cumhuriyet mitinglerinin seçilen gazetelerde nasıl farklı veya benzer biçimlerde kurulduğunu görmek mümkün olacaktır. Böylece haberin yapısal özelliklerine ilişkin de bir tartışma yürütülerek, Cumhuriyet Mitingleri'nin medyada temsili çerçevesinde, medyanın güç iktidar odaklarıyla ilişkileri bakımından işlevine dair bir bakış açısı geliştirilebilecektir.
Özet (Çeviri)
Within 1980s, the modern nation-states faced with a legitimacy crisis, because of human rights, civil society and democratic demands of different identities within the discourse of democratization process in compliance with the neo-liberal policies. The emergence of the Kemalist legitimacy crisis originated from the Kurdish and Islamic movements. In this context, the problem of this thesis is the legitimacy crisis in the nation-state, within the framework of the ?Cumhuriyet Mitingleri? have become visible in the media sphere. Thus, the purpose of thesis is to define the hegemonic strugle about Kemalist and Islamist discourse which transmited through media. Consequently, this strugle which presented in the media, become visible. İn conclusion this study try to explain how the official state history discourse reproduced in the media, and also how legitimacy struggle was given in the media over the meaning of concepts such as democracy, freedom, secularism in crisis time.In this study, six newspaper (Hurriyet, Cumhuriyet, Akşam, Zaman, Yeni Şafak ve Star) in the year 2007 was analysed to reveal how Cumhuriyet Mitingleri took place in the media and the discursive strategies used in the news. In this context, study focused on the production of meanings that are important, the creation of framing the news related to the meetings, who reports the use of frames, which is set up oppositions, to legitimize what was done, the choice of words, sentence structures . In this regard, these ideologies was tried to analysed through Van Dijk?s critical discourse analysis methodology. As a result of this analysis, selected newspapers, the rallies will be able to see how different or similar to the established ways. Thus, with a discussion on the structural features of the news and within the framework of the representation of Cumhuriyet Mitingleri in the media, a vision is tried to settle on how media is related to power elits.