Reliving the past, recovering the future: Representation of Ottoman captivity in 'historiographic metafiction' of Pamuk, Galanaki and Bajac
Geçmişi tekrar yaşayarak, geleceği kurtarmak: Pamuk, Galanaki ve Bajac'ın 'tarihsel üstkurmacasında' Osmanlı esaretinin temsili
- Tez No: 303069
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CHARLES DANİEL SABATOS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: esir, esaret teması, esir edebiyatı, tarih, tarihsel üstkurmaca, Osmanlılar, captivity theme, captivity literature, captive, historiographic metafiction, the Ottomans, history
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez postmodern bir roman olan ?tarihsel üstkurmaca? türünü Orhan Pamuk'un Beyaz Kale, Rhea Galanaki'nin Ismail Ferik Paşa'nın Hayatı, Vladislav Bajac'ın Hamam Balkanya kitaplarını karşılaştırmalı bir perspektiften inceleyerek Osmanlı esareti sorununu uluslararası geçişli özellikler taşıyarak yansıtabilmesinin önemini ve humanistik bir bakış açısının oluşturmakta etkili olan barışçıl özelliklerinin değerini ortaya sunmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma aynı zamanda tarihi, edebi kaynakları, edebiyat teorilerini disiplinler arası bir perspektiften inceleme önerisi sunarak esir edebiyatının, epistomolojik bir disiplin olan tarih biliminin tarihi kaynaklarını oluşturmada ve esaret sorunun yaşanmış kayıtları olarak kabul edilen esir edebiyatı metinlerinin oryantalist söyleminin oluşturmasının etkenini sorgulamayı hedeflemektedir. Bu yolla, bu tez tarihsel üstkurmaca türüyle yazılan esaret temasının geleceğin toplumlarının toplumsal hafızasını empati unsurunu ön plana çıkararak şekillendirebileceğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to highlight the value of ?historiographic metafiction? as a postmodern novel in reflecting the transnational features of the Ottoman captivity theme in Orhan Pamuk?s The White Castle, Rhea Galanaki?s The Life of Ismail Ferik Pasha, Vladislav Bajac?s Hamam Balkania and the genre?s peaceful characteristics of humanistic considerations. This study also suggests an interdisciplinary study among literature, history and literary theories to question the influence of the captivity literature on different disciplines and its effect of creating the oriental discourses in historical representations as the realistic discipline and the literary texts as the experienced records of captivity. By this way, the thesis emphasizes the importance of captivity theme of historiographic metafiction, which could shape future?s collective memory of today?s societies with the influence of empathy.