İlköğretim okulu öğrencilerine verilen sağlık eğitiminin öğrencilerin bilgi, tutum ve davranışlarına etkisi
The effect of health educatıon gıven to prımary school students on theır knowledge, attıtute and behavıors
- Tez No: 303496
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim, Öğrenci, Bilgi, Davranış, Primary school, Student, Knowledge, Practice
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu müdahale çalışması ilköğretim öğrencilerine verilen sağlık eğitiminin sağlıkla ilgili konularda bilgi, tutum ve davranışlarına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Bu araştırma, 2009-2010 eğitim yılında Kayseri il merkezinde iki ilköğretim okulunun 4-8. sınıflarında okuyan öğrenciler üzerinde yürütülmüştür. Araştırmaya müdahale grubunda 408 ve kontrol grubunda 542 olmak üzere toplam 950 öğrenci katılmıştır. Verilerin toplanmasında 79 sorudan oluşan anket formu kullanılmıştır. Anket formu, her iki gruba eğitim öncesi ve eğitim sonrası dönemde uygulanmıştır.Müdahale grubundaki öğrencilerin %51.3'ü erkektir. Müdahale grubunda sabah kalktığında (eğitim öncesi %64.5, eğitim sonrası %86.0), yemekten önce (eğitim öncesi %57.1, eğitim sonrası %77.5), yemekten sonra (eğitim öncesi %52.2, eğitim sonrası %75.2), tuvaletten çıkınca (eğitim öncesi %72.1, eğitim sonrası %90.7) ve sokaktan eve gelince (eğitim öncesi %56.9, eğitim sonrası %83.6) ellerini yıkayanların oranlarının, eğitim sonrası dönemde önemli ölçüde arttığı görüldü. Öğrencilerin %73.3'ünün günde üç öğün yemek yedikleri ve kahvaltı yapma oranında (eğitim öncesi %63.2, eğitim sonrası %80.6) artış olduğu görüldü. Çeşitli hastalıkların bulaşıcı olduğunu bilme oranları, müdahale grubunda eğitim sonrası dönemde önemli ölçüde artmıştır. Öğrencilerin sigaranın zararlı olduğunu bilme oranı eğitim öncesinde %51.2'den eğitim sonrası dönemde %86.2'ye yükselmiştir. Kontrol grubunda eğitim sonrası dönemde anlamlı bir değişiklik olmadığı görülmüştür.Müdahale grubunda eğitim öncesi dönemde öğrencilerin, kişisel hijyen ve sağlık hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının yetersiz olduğu, eğitim sonrası dönemde ise bu oranların önemli ölçüde arttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
This intervention study was carried out to identify the effect of health education given to primary school students on knowledge, attitude and behaviours related to health.This study was carried out on the students attending to 4-8th grade of two primary schools in the provincial centre of Kayseri in 2009-2010. Totally 950 students participated in the study, 408 of them were in intervention group and 542 of them were in control group. A questionnaire including 79 questions was used for data collection. Data was collected in pre-education and post-education period in either group by questionnaire.İn the intervention group 51.3% of the students are male. It is seen that in intervention group they wash their hands when they get up in the morning (pre-education 64.5%, post-education 86.0%), before the meal (pre-education 57.1%, post-education 77.5%) and after the meal (pre-education 52.2%, post-education 75.2%), after the toilet (pre-education 72.1%, post-education 90.7%) and after coming home from outside (pre-education 56.9%, post-education 83.6%). It is also found that these rates have increased considerably in the post-education period. It was understood that 73.3% of the students have three meals in a day and their rate of having breakfast has increased (pre-education 63.2%, post-education 80.6%). Awareness rate of the infectious diseases has increased considerably in intervention group in post-education period. The preportion of the students who know that smoking is harmful was 51.2% pre-education, but it has increased to 86.2% post-education period. It was also found out that there was not a significant difference in control group post-education.It was seen that in the intervention group, the rates of the students related to personal hygiene and knowledge, attitude and behaviours about the health were insufficient, but post-education these rates have increased considerably.