Türk resim sanatında kadın imgesi üzerinden kadın ressamların incelenmesi
Turkish art image of woman trough the examination of women painters
  1. Tez No: 304386
  2. Yazar: MÜNEVVER SÜRÜCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET UMUR DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İmge, Naturalist, Tanzimat, Oryantalist, Image, Naturalist, Political reforms made in Ottoman state in 1839, Orientalist
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kadının görevi ve sorumlulukları, statüsü dönemden döneme ve toplumdan topluma farklılıklar göstermiştir. Tüm bu farklılıklar içerisinde kadın olması gereken hak ettiği yere tam anlamıyla sahip olamamıştır.Osmanlı toplumunda Tanzimat ile başlayan Batıdaki değişim ve gelişimleri yakalamak amacı ile yapılan bir takım değişiklikler sürecine kadar, kadının toplum içinde bir birey olarak kabul edilmeyip, gereken hak ve özgürlüklerin verilmesi konusunda bir değerlendirmeye ve tanımlamaya gidilmemiştir.1882 yılında İnas Sanayi-i Nefise Mektebinin kuruluşu ile kadın ilk defa sanat eğitimi almaya başladı.1916 yılında Galatasaray Sergilerine Kadın Ressamlar da katılmıştır. Ardından Devlet tarafından verilen burslarla bazı kadınlar yurt dışında eğitim yapabilme fırsatı elde etmişlerdir.Cumhuriyetin kuruluşuyla kadının yaşamında birçok olumlu değişiklikler olmuştur. Artık Kadın yasalar karşısında erkekle eşit konuma sahip olmuştur. Önceleri gerçekçi ve naturalist üslupta çalışmalar yapan ilk kadın ressamlar (İlk kadın ressamlar çoğunlukla aydın ve varlıklı ailelerin kızlarıydı) Avrupa'da aldıkları eğitimin ardından orada tanıdıkları yeni sanat akımlarını çalışmalarında uygulamışlardır. Fovist, kübist, kostruktivist ve empresyonist üslupta örnekler vermişlerdir. Temalarını çoğunlukla güncel konular, yeni yaşam tarzı, portre re peyzajlardan oluşturuyorlardı. Kadın imgesi onların resimlerinde Oryantalist resimlerdeki edilgen kadından farklı, kimliği kişiliği olan kendine güvenen kadın olarak betimleniyordu.1960, 1970 yıllarında daha çok soyut resimler yapmışlardır.1970 yıllarından sonra toplumsal sorunlar kadın ressamların resimlerine konu olmuştur. Ve bu durum figüratif resimlerin yapılmasını sağlamıştır.1980 yıllarda ve sonrasında, özellikle bazı kadın ressamlar kendi çizgilerini oluşturmayı başarmışlar, toplumsal olayları özgün bir biçimde ele alıp başarılı eserler ortaya koymuşlardır.1990 yıllarında ise bazı kadın ressamlar farklı malzemelerle enstalasyonlar yapıp sergiler açmışlardır.
Özet (Çeviri)
The duty, responsibilities and possession of woman have difference from time to time and from community to other community. But in all these differences,woman couldn?t have chance to get the right possession for her.ln ottoman time, starting with the political reforms made in Ottoman State in 1839 until the period of differences done for catching changes and developments in West, woman hasn?t been accepted as an individual in the community and anyhing hasn?t been done for giving and evaluating her right and independence.In 1882 with the instruction of İnas Sanayi School woman have started to take education on art.In 1916 woman artists have participated in Galatasaray exhibitions.after that some women have chance to study in foreign countries with the government?s scholarship.With the founding of republic, lots of positive differences have become in woman life.after that women have the equal justice under the law. In early periods,first woman artists who draw picture in naturalist and realist style,(first woman artists were generally the daugters of the rich and intellectual people.)have started to use new art trends that they have met there in their studies after the education they have taken in Europe.They have studied as fovist, cubist, constructivist and empresyonist. They have chosen their themes among the daily subjets, newly life style, portrait and landscape.Differently the passive woman in oriantalist pictures, image of women in their pictures has been identified as self confident woman who has characteristics and identity.In 1960,1970 they have done abstract pictures generally.After 1970 communal problems have been the subject of woman artists. And figurative pictures have started to be done after that.In and after 1980 especially some women artists have succeed to have their orijinal style and they have done successful works on the subject of communal problems in an orijinal style. In 1990s some woman artists have done enstalations with different materials and opened exhibitions.