Haseki Külliyesi ve çevresi için koruma ve sağlıklaştırma önerisi
Conservation and rehabilition proposal for Haseki Complex and its environs
  1. Tez No: 304927
  2. Yazar: GÖKÇE ÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF MIHÇIOĞLU BİLGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Haseki, tarihi çevre, koruma, sağlıklaştırma, Haseki, historical environment, conservation, rehabilitation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bu tez çalışması, Haseki Külliyesi ve çevresindeki tarihi alan için koruma vesağlıklaştırma önerisidir. Yapılan bu çalışma kapsamında, İstanbul TarihiYarımada'da bulunan Haseki Bölgesi ve daha detaylı olarak incelenen çalışmaalanının fiziksel ve sosyal sorunları irdelenerek, onlara çözümler üretilmesiamaçlanmaktadır. Bizans ve Osmanlı'nın tarihi izlerini taşıyan Haseki Bölgesi'nde,tarihi çevrenin daha iyi korunması, yaşatılması hedeflenmekte, bunun ötesindekoruma önerilerinin getirildiği bir çalışma ile bölgenin özgün niteliklerinin vekimliğinin ortaya çıkarılmasına çalışılmaktadır. Koruma Projesi, üç aşamada elealınmıştır. İlk aşama 'analiz', ikinci aşama 'değerlendirme' ve üçüncü aşama ise'öneri'den oluşur. Çalışma alanında, Haseki Külliyesi ve Cerrah Paşa Cami odaklıprojeler yapılmış ve ileriye yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis study is a conservation and rehabilitation proposal for Haseki Complexand its historic environs. Within the framework of this study, it is aimed to proposesolutions to the physical and social problems within Haseki Region, and the StudyArea which was studied in detail. It is intended to better preserve and sustain thehistoric environment. Above all, it is to reveal the original qualities and the identityof the region through a study bringing conservation proposals. Conservation Projectis handled in three phases. First phase is the `analysis?, second phase is the`evaluation? and the third one is the `porposal? phase. Within the study area, twoimportant nodal areas of Cerrah Paşa Mosque and Haseki Complex has been studiedas sub-study areas in more detail, to put forward new proposals for the future.