Türk halk müziği eserlerinin bağlama ile çalışılmasında karşılaşılan teknik güçlükler ve çözüm önerileri
The technical difficulties encountered in playing the Turkish folk music works with bağlama and solutions to them
- Tez No: 308904
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. S. ERCAN BAĞÇECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Bağlama, Türk halk müziği, Teknik güçlükler, Bağlama, Turkish Folk Music, Technical Difficulties
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada geleneksel çalgılarımız içerisinde en yaygın öğretim alanına sahip olan bağlama ile Türk halk müziği eserlerinin çalışılmasında karşılaşılan teknik güçlükler ve çözümlerine ilişkin önerilerin sunulması amaçlanmıştır.Türk halk müziği eserlerinin bağlama ile çalışılmasında, nota yazımından kaynaklanan teknik güçlükler, tartımların seslendirilmesine ilişkin teknik güçlükler ve yöresel çalım özelliklerine ilişkin teknik güçlükler olmak üzere üç alt problem belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda öncelikle altı farklı üniversitenin güzel sanatlar fakülteleri, eğitim fakülteleri ve konservatuarların müzik bölümlerinde çalışan bağlama alanında uzman öğretim elemanları ile görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler esnasında uzmanlara araştırmanın alt problemleri ile örtüşen yapılandırılmış açık uçlu sorular yöneltilmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda teknik güçlükler ve çözüm önerileri ile ilgili olarak elde edilen nitel veriler nicel veriye dönüştürülmüş frekansları çıkarılmış ve frekansları üzerinden yorum yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to present some recomendations on the technical difficulties encountered ın playing the Turkish folk music works with bağlama which has the most common teaching scope and solutions to them. In playing the Turkish folk music works with bağlama, three sub-problems such as; some technical difficulties that stem from notation, technical difficulties related with performing the rhythms and technical difficulties related with local playing characteristics are determined. In this aim at first some negotiations were performed with the instructors who are experts in the branch of bağlama from faculty of fine arts, faculty of education and music-related departments of conservatories of six different universities. During the negotiations structured, open ended questions that are tally with the sub-problems of the study were posed. At the end of the negotiations qualitative data related with the technical difficulties and solution recommendations was converted to quantitative data, the frequencies of them are taken and interpretations were made depending on these frequencies.