Gönen(Balıkesir) ilçesi cevizlerinin(Juglans regia L.) seleksiyon yolu ile ıslahı
Breeding by selection methods of walnuts (Juglans regia L.) in gönen (Balikesir)
- Tez No: 309101
- Danışmanlar: PROF. DR. TARIK YARILGAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ceviz, Tip, Seleksiyon, Islah, Gönen, Walnut, Type, Selection, Breeding, Gönen
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırma 2009-2010 yıllarında Balıkesir iline bağlı Gönen İlçesi ile İlçeye bağlı; Korudeğirmen Köyü, Tütüncü Köyü, Dızman Köyü, Balcı Köyü, Dedeköy Köyü, Kumköy Köyü, Gaybular Köyü, Karasukabaklar Köyü, Suçıktı Köyü, Tuzakçı Köyü, Kalfaköy Köyleri'nde ceviz seleksiyonu amacıyla yürütülmüştür.Bu çalışmada, 150 ağaçtan meyve örneği alınmış ve meyve özellikleri bakımından önemli görülen 10 ceviz tipi ümitvar olarak seçilmiştir.Tartılı derecelendirme puanına göre ümitvar seçilen 10 tipin meyve ağırlıkları 10.83 g ile 16.97 g, iç ağırlıkları 5.65-7.64 g, randımanı % 44.86-57.09 ve kabuk kalınlıkları 0.97-1.47 mm arasında değişmiştir.Ümitvar seçilen tiplerde yağ oranları % 52.27-%67.97, kül miktarlarının % 2.40-3.70, nem oranlarının % 3.02-4.41, protein oranlarının % 8.93-14.36 arasında olduğu gözlenmiştir.Sonuç olarak (10 KRS 136), (10 MRK 50), (10 BLC 63), (10 MRK 45), (10 MRK 46), (10 DZM 34), (10 MRK 47), (10 KUM 117), (10 MRK 49) ve (10 DZM 36) nolu tipler dikkate değer bulunmuş olup, üzerinde çalışılması tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research in the years 2009-2010 in the province of Balikesir and Gonen County due to the district; Korudeğirmen Village, Tütüncü Village, Dizman Village, Village Balci, Dedeköy Village, Kumkoy Village, Gaybular Village, Karasukabaklar Village, Suçıktı Village, Tuzakçı Village, Kalfaköy walnut selection was carried out to villages. İn this study, 150 samples were taken from fruit from the tree and fruit characteristics are important in terms of 10 was chosen as a promising type of walnut. Weighted rating score, according to selected 10 promising type of fruit weight of 16.97 g to 10.83 g, the internal weights of 5.65-7.64 g, 44.86-57.09 % yield and bark thickness varied between 0.97-1.47 mm. 67.97 % 52.27 %-selected types of promising oil rates, the amount of ash, 2.40-3.70 %, moisture ratio 3:02 to 4:41 %, protein was observed between the rates of 8.93-14.36 %.As a result; (10 KRS 136), (10 MRK 50), (10 BLC 63), (10 MRK 45), (10 MRK 46), (10 DZM 34), (10 MRK 47), (10 KUM 117), (10 MRK 49) and (10 DZM 36) were found to be promising walnut types and are the suggested that they should be considered for further studies.