Deneysel diyabet oluşturulmuş sıçanlarda b-blokerlerin böbrek dokusuna etkilerinin yapısal düzeyde incelenmesi
The structural analysis of the effects of b-blockers on the renal tissues of rats with experimental diabetes mellitus
  1. Tez No: 314431
  2. Yazar: HİLAL GÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN CAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik nefropati, timolol, transmisyon elektron mikroskobu, ince yapı, Diabetic nephropathy, thimolol, transmission electronmicroscopy, ultrastructure
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Deneysel Diyabet Oluşturulmuş Sıçanlarda ß- Blokerlerin Böbrek DokusunaEtkilerinin Yapısal Düzeyde İncelenmesiDiyabetes Mellitus pek çok doku ve organı ilgilendiren sistemik bir endokrinhastalıktır. DM' un uzun dönem komplikasyonlarından birisi de yapısal olarakglomerüllerde hipertrofi, mezangiyumda genişleme, bazal membranlarda kalınlaşmave fibrozis ile arteriyollerde hiyalinozis ile karakterize diyabetik nefropatidir. DN,son dönem böbrek yetmezliğinin en önde gelen sebebidir ve bu nedenle yüksekinsidanslı bir hastalık olan DM ve bunun komplikasyonlarından olan DN ile ilgiliyapılacak olan çalışmalar çok kıymetlidir. Hipertansiyon, kalp yetmezliği gibi pekçok kardiyovaskuler hastalık DM' a eşlik edebilmektedir ve bu hastalıklara yönelikuygulanacak tedavinin böbrekler üzerine etkileri de önem kazanmaktadır.Çalışmamızda i.p. olarak 50 mg/kg dozunda verilen STZ ile tip 1 DMindüklenen sıçanlarda seçici olmayan bir ß-bloker olan timololün böbrek yapısıüzerine etkileri ışık mikroskobik ve elektron mikroskobik düzeyde incelenerekdeğerlendirilmiştir. Böbrek dokusunda DM' un yol açtığı hasar ve timololün bu hasarüzerine olası olumlu/olumsuz etkilerinin gösterilmesi amaçlanmıştır.DM indüklenen grupta IM düzeyinde glomerüllerde hipertrofi,mezangiyumda genişleme, GBM, Bowman kapsülü ve tübüler bazal membranlardakalınlaşma ve fibrozis, arteriyollerin duvarında hiyalinozis, tübülüs epitelhücrelerinde glikojen birikimi izlendi. Transmisyon elektron mikroskobunda isepodositlerde hipertrofi ve hücre içi organel artışı, podosit ayakçıklarında yayılma vebirleşmeler, filtrasyon yarıklarının kapanması ve aralarındaki süzücü zarın ortadankalkması, mezangiyum hücre sayısında ve matriksinde artış, GBM' da kalınlaşma,Bowman kapsülü pariyetal epiteli ve bazal laminasında kalınlaşma, kılcal damarlümeninde eritrosit stazı ve inflamatuvar hücre varlığı, aynı zamanda kapillerlerdeplatelet varlığı, distal tübülüs hücrelerinde vakuolizasyon saptandı. Timolol verilenDM grubunda da bu yapısal değişiklikler gözlenmekle birlikte özellikle glomerül ileilgili bulgular daha hafif düzeyde idi.Sonuç olarak diyabetin böbreklerde meydana getirdiği hasar üzerine timololünyavaşlatıcı/ durdurucu etkisi olduğu bu bulgular eşliğinde ince yapı düzeyindegösterildi.
Özet (Çeviri)
The Structural Analysis of the Effects of ß?Blockers on the Renal Tissues ofRats with Experimental Diabetes MellitusDM is an endocrine disease which effects so many tissues and organs. One ofDM? s long-term complications is diabetic nephropathy which is characterized byglomerular hypertrophy, widening of mesangium, fibrosis and thickening of GBMand arteriolar hyalinosis. DN is a leading cause of end term renal insufficency; thusconducting research studies on DM , which is a highly prevailing endocrine diseasein the world, and DN, one of the complications of DM, is of great value. As there areso many diseases of cardiovascular system (CVS) co-existing with DM, such ashypertension and heart failure, the effects of medication of CVS diseases on renaltissue is highly significant.In this study, the effects of thimolol, a non-selective ß-blocker, on thestructure of kidneys of rats which were induced with a 50 mg/kg dose of STZ to formType 1 DM were analyzed and assessed with light and electron microscopes. Thedamage formed by DM on the renal tissue and the positive and negative response ofthimolol to this damage were aimed to be demonstrated.In the DM induced group glomerullar hypertrophy, mesangium expansion,thickening of GBM, Bowman capsule and tubular basal membranes and fibrosis,arteriolar hyalinosis, accumulation of glucogen in epithelial cells of tubules wereobserved under light microscope. Additionally, under transmission electronmicroscope, increase in the number of intracellular organelles and hypertrophy ofpodocytes, effacement and fusion of podocyte foot processes, disappering offiltration gaps and slit-diaphrams, rise in the number of mesangium cells and theirmatrix, thickening in GBM and parietal epithelial of Bowman? s capsules and basallaminae, erithrocyte stasis and inflamatuary cells and platelets seen simultaneouslyin capillary lumens, vacuolisation in distal tubular cells were observed.Similar structural changes were also observed in the thimolol administeredDM group; however, the findings particularly related to glomerulus were mild.As a result the fact that thimolol has a slowing or halting effect on the damagegiven by diabetes to renal tissue was shown at ultrastructural level in the light ofthese findings.