Ateroskleroz riskini azaltma etkisinin matematik modelleme ile prediksiyonu
Prediction of amlodipine valsartan single pill combination effect on atherosclerotic risk reduction with mathematical modeling
  1. Tez No: 317006
  2. Yazar: PINAR KIZILIRMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YAĞIZ ÜRESİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: amlodipin, valsartan, ateroskleroz
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
P.K. (2012). Amlodipin Valsartan Tek Tablet Kombinasyonun Ateroskleroz Riskini Azaltma Etkisinin Matematik Modelleme İle Prediksiyonu, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmakoloji Doktora Tezi, İstanbulKan basıncı seviyesi ve metabolik risk faktörleri arasındaki ilişki göz önünde bulundurularak, insulin metabolizması üzerinde ilave etkileri olan kan basıncını düşürücü tedavilerin kardiyovasküler hastalıklara karşı korumada da etkili olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın birincil amacı amlodipin ve valsartan tedavilerinin birlikte kullanımının ateroskleroz risk faktörlerini azaltmadaki etkisini öngördürecek bir modeli oluşturmaktır. Tıbbi literatür, PUBMED, EMBASE ve BIOSIS veritabanlarında HYPERTENSION&(AMLODIPINE OR VALSARTAN)&(ATHEROSCLEROSIS OR INSULIN RESISTANCE OR INSULIN SENSITIVITY OR INFLAMMATION) terimlerinin aranması yoluyla sistematik olarak taranmıştır. Tedavi öncesi ve sonrası ateroskleroz risk faktörlerinin değerlendirildiği 39 çalışma bu sistematik taramaya dahil edilmiştir. Tedavi öncesi ve sonrası değerler ve bunların arasındaki değişim miktarları, çalışmalardaki hasta sayıları dikkate alınarak ağırlıklı olarak hesaplanmıştır. Amlodipin ve valsartanın birlikte kullanımının yaratacağı etki, bu konuda yapılmış tek çalışmanın sonuçları temel alınarak oluşturulmuş formül ile hesaplanmıştır. Yukarıdaki kriterler doğrultusunda seçilen 39 çalışmada yer alan toplam 1765 hasta verisi analize dahil edilmiştir. Ortanca tedavi süresi 16 (4 ila 156) haftadır. Amlodipin ve valsartan tedavileri HOMA, hsCRP, TNF alfa, IL-6 değerleri azaltırken adiponektin, trigliserid düzeyleri artmıştır. İki tedavinin birlikte kullanımı HOMA, hsCRP, TNF alpha, IL-6 düzeylerini azaltırken adiponektin, trigliserid, HDL-C ve VKİ değerlerini artırmıştır. Hem amlodipin hem de valsartanın ateroskleroz risk faktörleri üzerinde olumlu etkileri vardır. Amlodipin ve valsartan kombinasyonun da, metabolik risk faktörlerini ve inflamasyon parametrelerini düzelterek, kardiyovasküler korumada yaratacağı ilave etkinin öngörülebileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
P.K. (2012). Prediction of Amlodipine Valsartan Single Pill Combination Effect on Atherosclerotic Risk Reduction with Mathematical Modeling, Istanbul University Institute of Health Sciences, Pharmacology PhD Thesis, IstanbulThe relation between blood pressure levels and metabolic risk factors is well documented. Therefore, it can be thought that blood pressure lowering treatments which have additional effects on insulin metabolism might be beneficial on cardiovascular protection. The primary aim of this study is to build a model predicting the overall effect of concomitant administration of amlodipine and valsartan on atherosclerotic risk parameters. Medical literature was reviewed systematically by searching PubMED, EMBASE and BIOSIS databases by terms HYPERTENSION&(AMLODIPINE OR VALSARTAN)&(ATHEROSCLEROSIS OR INSULIN RESISTANCE OR INSULIN SENSITIVITY OR INFLAMMATION). Thirty nine publications, in which, atherosclerotic risk parameters before and after the treatment were reported, included in this systematic review. Percent difference between pre- and post-treatment values were calculated by weighting the values by the number of patients. The additive effect of amlodipine and valsartan were also calculated with a formula based on the results of one study. According to the criteria given above 1765 patients? data which are founded in 39 studies were analyzed. The median duration of treatment was 16 weeks (ranged 4 to 156). Amlodipine and valsartan treatment provided a decrease in HOMA, hsCRP, TNF alpha, IL-6 levels while an increase in adiponectin, triglyceride levels. Concomitant use of amlodipine and valsartan is estimated to decrease HOMA, hsCRP, TNF alpha, IL-6 levels while to increase adiponectin, triglyceride, HDL-C, BMI levels. Both amlodipine and valsartan have positive effects on atherosclerotic risk parameters and the additional effect of their concomitant use by regulating metabolic risk and inflammation parameters which are the main key factors for cardiovascular protection is predicted.Keyword: amlodipine, valsartan, atherosclerosis