Corrosion behaviors of stainless steels in molten zinc aluminum alloy
Paslanmaz çeliklerin ergimiş çinko - alüminyum alaşımı içindeki korozyon davranımları
  1. Tez No: 318964
  2. Yazar: EMRE ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİ SEVİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Paslanmaz çelik, galvaniz, korozyon, mikro yapı, mekanik özellikler, Stainless Steel, galvanize, molten metal corrosion, microstructure, mechanical properties
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Dünyada ve ülkemizde, otomotiv sektöründeki artan talebin karşılanması için yüksek kalitede ve miktarda galvanizlenmiş çeliğe ihtiyaç duyulmaktadır. Sürekli Galvanizleme sürecinde, galvaniz kaplanacak çelik sacı galvaniz banyosunun içinden geçirmek için kullanılan paslanmaz çelikler, çinko, alüminyum gibi yüksek asitliğe sahip sıvı metallerin bulunduğu ortamlarda korozyon dayanımlarını çeşitli mekanizmaların etkinliğiyle kaybederler. Bunun sonucunda korozyona uğrayarak işlevlerini kaybedecek seviyede hasara uğrarlar ve önceden planlanmamış mekanik bakıma alınmaya veya değiştirilmeye ihtiyaç duyarlar. Bu çalışmada, 4 tane yeni geliştirilmiş östenitik paslanmaz çeliğin ve AISI 316L kalite paslanmaz çeliğin korozyon performansı ve sürekli galvanizleme sürecindeki tipik sıcaklık rejiminin bu paslanmaz çeliklerin mekanik özelliklerine etkisi araştırılmış ve birbirleri ile karşılaştırılmıştır. 5 aday çeliğe 168 saat ve 504 saatlik daldırma ile korozyon deneyleri uygulanmış, takiben korozyona bağlı ağırlık kayıpları ölçülmüş ve birbirleri ile kıyaslamalar yapılmıştır. Yaşlandırılmış ve solüsyona alma tavlaması yapılmış numuneler arasındaki korozyona bağlı ağırlık kayıpları karşılaştırılmıştır. Korozyon deneylerine paralel olarak aday çeliklere 3 farklı metot ile delta ferrit fazı tayini yapılmıştır. Mekanik deneylerde 4 farklı ısıl işlem sonrasında çekme ve v-çentik darbe deneyleri uygulanmış ve sonuçlar tartışılmıştır. Aday çelikler arasından, korozyon ve mekanik performansları göz önünde bulundurularak galvaniz potalarındaki donanımın üretiminde kullanılmak üzere 2 farklı paslanmaz çelik kompozisyonu seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
High grade galvanized steel in large amounts is needed to match the increasing demand of automotive industry both in our country and in the world. Stainless steels, used in fabrication of zinc bath hardware of continuous galvanizing lines, lose their corrosion resistance due to various mechanisms in such mediums containing molten metals like zinc and aluminum. Consequently they corrode to the levels where they should be taken to maintenance or replaced. In this study, corrosion performance and the effect of typical galvanizing and age treating heat treatments to mechanical properties of 4 newly developed austenitic stainless steels and AISI 316L grade stainless steel are investigated and compared with each other. Experimental studies involved immersion corrosion tests for 168 and 504 hours followed by weight loss determinations and comparisons of corrosion performances of age treated and solution annealed stainless steels. Parallel with corrosion testing, delta ferrite content determinations with 3 different methods, tensile tests and v-notch impact tests at 4 different heat exposure conditions are carried out and discussed. 2 new stainless steel compositions were selected to be used in fabrication of galvanizing hardware based on the comparisons of corrosion & mechanical performances of candidate steels.