Türk siyasal hayatında ulusalcılık akımı
Neo-nationalist movement in Turkish political life
- Tez No: 319453
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Ulusalcılık, Kemalizm, Milliyetçilik, Türk Siyasal Hayatı, Neo-Nationalism, Kemalism, Nationalism, Turkish Political Life
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Ulusalcılık 2000'li yıllarda şekillenen bir siyasi akım olarak ön plana çıkmaktadır. Tarihsel olarak Kadro, Yön ve Milli Demokratik Devrim hareketlerinin bir uzantısı niteliğinde olan ulusalcılık, milliyetçilik-Kemalizm-sol ilişkisinin bir ürünüdür. Özellikle 1980 darbesi sonrasında gelişen siyasi koşullar ulusalcılığın şekillenmesinde oldukça önemli rol oynamıştır. 90'lı yıllarda artan PKK şiddeti bağlamında yakıcı hale gelen Kürt sorunu ve siyasal İslam'ın yükselişi hususları ulusalcılığın ön hazırlayıcısı olmuştur. 2000'li yılların başında yaşanan ekonomik kriz ve Ak Parti'nin iktidara gelişi ise bu sürecin tamamlayıcı unsurları olmuştur.Çalışmanın amacı ulusalcılığın ortaya çıkış sürecini, ulusalcılığı besleyen siyasal, ekonomik ve sosyolojik faktörleri, bu siyasi akımın temel ilkelerini, 2000'li yıllarda Türk siyasetinin temel problem noktalarında ulusalcıların görüşlerini ortaya koyabilmektir. Netice itibariyle ulusalcılığın, milliyetçi bir dünya görüşüne karşılık geldiği gösterilmeye çalışılacaktır. Bunun için ilk olarak milliyetçiliğin teorik bir özeti verilmiştir. Daha sonra, ulusalcılığın tarihsel öncülleri olarak görülebilecek Kadro, Yön ve Milli Demokratik Devrim hareketlerinin detaylı incelemesi yapılarak, ulusalcı düşüncenin fikri arka planı gösterilmeye çalışılmıştır. 1980 sonrasında Türk siyasetindeki gelişmeler doğrultusunda Kemalizm'in geçirdiği değişim/dönüşüm ve bunun daha sonra şekillenecek olan ulusalcı fikriyata etkileri ortaya koyulmuştur. Son olarak, 2000'li yıllarda vücuda gelen ulusalcı düşüncenin temel özelliklerinin neler olduğu, ulusalcılığın kamusal görünürlüğünün arttığı olaylar ve bu olaylarda ulusalcı tavrın nasıl şekillendiği meselesi tezin konusunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Neo-nationalism has emerged as a political movement formed in 2000s. Neo-nationalism is an extension of Kadro, Yön and National Democratic Movement, is a product of the relation between the Kemalism, nationalism and the left. Especially the political conditions that had emerged after 1980?s coup has played an important role in formation of neo-nationalism. The Kurdish problem which has become harmful in the context of increasing PKK violence in 1990?s and the rise of political Islam has played an preparation role of neo-nationalism. The economic crisis in 2000?s and Ak Party?s rise to power has been the supplementary elements of the process.The aim of this study is to state the process of the emergence of neo-nationalism, the political, economic, sociologic factors that feeds neo-nationalism, the main principles of this political movement, the perspectives of neo-nationalists in the context of main problems of Turkey in 2000?s. As a result, it is aimed to state that neo-nationalism is a reflection of the nationalist world view. Firstly, the summary of theoretical nationalism is stated. Then, it is aimed to state the background ideas of neo-nationalism by analyzing Kadro, Yön and National Democratic Movement which can regarded as the historical antecedentes of neo-nationalism. The change/ transformation of Kemalism after 1980?s and its effects to neo-nationalism is stated. Finally, the thesis includes these main subject; the basic characteristics of neo-nationalist idea, neo-nationalist public events and how these events form the neo-nationalism.