Toplumsal değişme sürecinde kentleşme ve göç olgusu üzerine bir araştırma: Gaziantep örneği
A research about urbanization and migration fact in process of social change in Gaziantep
  1. Tez No: 320034
  2. Yazar: OYA KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Kentleşme, Toplumsal Değişme, Gaziantep, Migration, Urbanization, Social Change, Gaziantep
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Göç kavramı ,nüfusun birey ,aile,grup ya da topluluklar biçiminde yaşadığı yeri,doğal veya doğal olmayan etkenlere dayalı olarak yer değiştirmesi olarak tanımlanmaktadır..Göç bir yerleşim biriminde,gruptan ya da siyasal sınırları belirgin bir toprak parçasından başka birime doğru,kısmen sürekli birey veya kitle hareketidir.Kentleşme ise insanın dünyayı dönüştürme çabasında giriştiği pratiklerin en somut biçimidir.Bu tanımlamalar bağlamında gerek geleneksel dönemlerde gerekse modern zamanlarda kentleşme,toplumsal tabakalaşmaların ve değişmenin en dinamik alanı oluşturmaktadır..Gaziantep'te göç ve hızlı kentleşme toplumsal değişmeyi de beraberinde getirmektedir. Bu bağlamda Gaziantep'te yaşanan göçün toplumsal değişmeye ve kentleşmeye etkisi bu çalışmayla ortaya konmaktadır. Gaziantep`te göçle birlikte sosyo-demografik özellikleri, göçün nedenleri, göç ilişkin tutumları ve sosyo-psikolojik tutumlarını ölçmeye yönelik bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Concept of migration can be defined as population's change of their living area in the form of individuals, families, groups or communities based on natural or unnatural factors. Migration is partially or continous movement of individuals or the masses in a living area from groups or territory to another point. And urbanization is the most concrete shape of praticals by humans in purpose of change the Earth. In this context of these definitions, urbanization creates the most dynamic area of social stratification and change in both traditional an modert times.In Gaziantep, migration and rapid urbanization brings about social change. In this context, effects of migration on social change and urbanization in Gaziantep can be revealed by this study. A study to measure socio-demographic specialities of migration in along with it's reasons, attitudes towards migration and socio-psychologicalattitudesinGaziantep.