Bereket tanrıçası Kibele'nin seramik şişe formlarında yorumu
Interpretation of Kybele that the god of fertility in ceramic bottle form
- Tez No: 320512
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HÜSEYİN ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Bereket Tanrıçası, kibele, seramik, şişe formu, God of fertility, Cybele, ceramic, bottle form
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bereket tanrıçası Kibele'nin seramik şişe formları ile biçimsel olarak ilişkilendirilmesi ile ortaya çıkan özgün seramik formların yorumlandığı bu çalışmada vurgulanmak istenen asıl amaç Kibele'nin estetik ve kavramsal değerleri ile şişe formu arasında bağ kurulması ve Kibele'nin şişe formu üzerinden seramik malzeme ile yeniden yorumlanmasıdır.Bu amaçla, çalışma sürecinde farklı yöntemler izlenmiştir. Avanos kili kullanılarak tornada şekilendirilen seramik şişe formları, yüzeysel ve biçimsel müdahalelerle deforme edilmiştir. Şişe formları üzerinden insan ve Kibele formuna göndermeler yapılarak ortaya çıkarılan özgün çalışmalar hem biçimsel hem de içerik-kavram boyutunda Kibele, bereket ve şişe biçimleri üzerinden ilişkilendirilmiştir.Sonuç olarak, Kibele formu ile şişe formu arasında estetik ve plastik değerler bağlamında ilişkilerin kurulabileceği kanısına varılmıştır. Buna bağlı olarak şişe formları biçimsel olarak deforme edilmiş, içerik olarak farklı anlamlar yüklenerek plastik boyutta yeniden yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Forms of the goddess Cybele with a formal relationship, the resulting ceramic bottle ceramic forms originally interpreted the original purpose of this study desired to emphasize the aesthetic and conceptual values of Cybele, and the establishment of a link between the form of Cybele bottle bottle with the ceramic material and re-interpretation of the form.For that purpose, different methods followed with this study period. Ceramic bottles that formed with using turning machine and clay of Avanos, deformed with superficial and formal interventions. The main aim of this deformation is; make a reference to human and Cybele forms. These original studies associated with forms-contents and concepts of Cybele, god of fertility and forms of bottles.As a result, the opinion that we can correlate between Cybele and bottle forms within the context of their esthetic and plastic values. Therefore, the formal forms of bottles deformed, assign different meanings to their contents and they re-interpreted within the compass of plastic traits.