2010 FIFA Dünya Kupası finallerinde gol ile sonuçlanan hücumların analizi
Analysis of Attacks that resulted in goals in the 2010 FIFA Word Cups
  1. Tez No: 321900
  2. Yazar: SELAHATTİN USTAALİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİT CİHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Gol, Analiz, Futbol, Goal, Analyses, Football
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
FIFA 2010 Dünya Kupası Finallerinde gol ile sonuçlanan hücum organizasyonlarının yapısı ile ilgili verilerin toplanması ve gol oluşumlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.FIFA 2010 Dünya Kupası Finallerinde gol ile sonuçlanan 145 hücum değerlendirilmeye alındı. Değerlendirme kriterleri; hücum başlangıç bölgesi, hücum başlangıç şekli, hücum biçimi, hücum bölgesi, pas sayısı, oyuncu sayısı, vuruş bölgesi, vuruş tekniği, hücum süresi, hücum zamanı olarak belirlendi. Değerlendirme için 2010 Dünya Kupası Final maçlarının Aver Media DVB-S uydu alıcı cihaz ile DVD kayıtları toplandı ve Mathballsupervisor maç analiz programı kullanıldı. Gözlemler arası ve gözlemciler arası güvenirliliği belirlemek amacıyla Kappa testi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde, SPSS 11.0 Paket Programı kullanılmış. Hücumların farklılıklarını belirlemek için Ki-Kare testi kullanıldı. Verilerin aritmetik ortalamaları, standart sapmaları, frekans ve yüzdelik dağılımları tablolaştırılarak yorumlanmış. Çalışmada anlamlılık seviyesi olarak 0,05 seçilmiştir.Verilerin sonucunda görülmüştür ki; Hücumlar orta sahadan, top kazanma ile başlamıştır ve genelde merkezden hücum yapılmıştır. 1-4 pas, 1-4 oyuncu ve ortalama 12,45 saniye ile top ceza sahasının içine taşınmış. Gollerin daha çok ayak vuruş tekniği ile meydan geldiği belirlendi. Goller daha çok 76-90 dakikalar arası gerçekleştiği belirlendi. Gollerin hızlı hücum biçimi olarak gerçekleştiği belirlenmiştir. Gol ile sonuçlanan hücumlar arasında hücum başlangıç şekli, hücum biçimi, hücum bölgesi, vuruş bölgesi ve vuruş tekniği bakımından anlamlı bir farklılık bulundu (p0,05).Atılan gollerdeki hücum organizasyonlarının yapısının belirlenmesine yönelik yaptığımız çalışmada elde edilen verilerin futbolun karakteristiğini belirlemede ve futbolda uygulanacak maça yönelik antrenman modelleri oluşturulmasında katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to collect datas that are connected with the structure of attack organizations that result in goal in the FIFA 2010 Word Cup Finals and to identify the factors that impress goal formations.143 goals that are ended with goal in FIFA 2010 Word Cup Finals are taken into consider. The evaluation criterias are: beginning area, of attack, way of the beginning attack, format of the attack, attack area, number of passes, number of plays, impact area, impact technique, duration of attack and time of attack. For the evaluation of 2010 Word Cup Final matches, DVD records are collected with the help of Aver Media DVB-S satellite receiver and Mathballsupervisor match analyses programme is used. Kappa Test is used for identifying the reliability between observers and observations. In data analyses SPSS 11.0 Packet Programme is used. Ki-Kare Test is used for identifying the differences of attacks. Arithmetic average of datas, standard deviations, frequency and percentage distributions are interpreted by tables.With the results of datas it can be seen that attacks start with gaining the ball in the midfield and attacks generally form from the center. The ball is carried into the penalty area by 1-4 passes, 1-4 players and at about 12,45 seconds. It is found out that goals are mostly occured with foot impact techniques. And also goals are mostly occured within the 76-90 minutes. It is identified that goals occured by quick attack method. Among the attacks that result in goal, there is meaningful difference in terms of attack area, type of attack than starts, attack area, form of attack, impact area and impact technique (p0,05).It is considered that the datas that are obtained from our study about determining of attack organizations structure in goals will contribute to determine football characteristic and to from training models for the following matches in football.