Organik maddece zengin kayaçların (Kürnüç-Göynük/Bolu) organik madde türü ve organik karbon miktarlarının hidrokarbon türüm potansiyeline etkisinin incelenmesi
Investigation on the effect of organic carbon quantity and organic matter type of the organic matter rich rocks (Kürnüç-Göynük/Bolu) on the oil generating potential
- Tez No: 323249
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Organik Jeokimya, Bitümlü Şeyl, Organik Madde, Hidrojen İndeks, Oksijen İndeks, Organik Karbon, Kerojen, Organic Geochemistry, Bituminous Shale, Organic Matter, Hydrogen Index, Oxygen Index, Organic Carbon, Kerogen
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kürnüç (Göynük/Bolu) civarında yüzlek veren, koyu gri ve koyu kahve renkli, organik karbonca zengin bitümlü kayaçların kerojen tipi Tip I-Tip II'dir. Bu çalışmada piroliz analizleri ile incelenen örneklerin TOC değerleri 2.52-8.38 wt% aralığında (ortalama 6.08 wt%) belirlenmiştir. Bu çalışmada, Piroliz analizleri (TOC, HI, OI, Tmax, S1, S2, S3) ve Gaz kromatografi (GC) ve Gaz kromatagrafi - kütle spektrometresi (GC-MS) yöntemleri, Duraylı karbon izotop (?13C) analizi ile organik petrografik analizler (alttan aydınlatmalı mikroskop) kullanılarak, Kürnüç civarı organik kökenli kayaçların kaynak kaya potansiyelleri değerlendirilmiş ve mükemmel petrol türüm potansiyeline sahip oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Kerogen type of the bituminous rocks which are dark gray-dark brown colored, rich in organic carbon and exposed in Kürnüç area (Göynük/Turkish Province of Bolu) is Type I and Type II. The TOC values of the samples examined in this study with pyrolysis analysis were determined to range 2.52 to 8.38 wt% (average 6.08 wt%). In this study, the source rock potential of rocks of organic origin around Kürnüç was evaluated by using the pyrolysis analysis (TOC, HI, OI, Tmax, S1, S2, S3) and Gas Chromatography (GC)-Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS), Stable carbon istope (? 13C) analysis and organic petrographic analysis (Bottom Illuminated Microscope, and it has been found out that these rocks have an excellent oil generating potential.