Yalvaç Hamidiye Cami deprem analizi
Earthquake analysis of Yalvaç Hamidiye Mosque
- Tez No: 324544
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tarihi yapılar, röleve, sonlu elemanlar, deprem, Historical buildings, survey study, finite element, eartquake
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Ülkemiz, deprem riskinin yüksek olduğu kuşak üzerinde bulunmaktadır. Yüz ölçümünün yaklaşık % 92' si bu kuşakta yer almaktadır. Depremlerin oluşturacağı hasarları azaltmanın en etkin yolu depreme dayanıklı yapılar inşa etmek ve toplumu depreme karşı eğitmektir. Bunu ancak yeni yapılar için uygulayabiliriz. Mevcut yapıların depreme dayanıklı hale getirilebilmesi ise yapı teknolojisindeki gelişmelere bağlı olarak yürütülecek çalışmalar sonucunda mümkün olabilir.Kültürel mirasımızın en önemlileri arasında yer alan tarihi yapılar, değişik estetik ve fonksiyonel istekler göz önüne alınarak yapılmış, bulundukları dönemin sosyal, kültürel, ekonomik, politik ve dini yapısını yansıtmaktadır. Bugün gelişmiş toplumlar, kültürel miras niteliğinde olan bu yapıların gelecek nesillere daha sağlıklı bir şekilde iletilmesine yönelik çalışmalara ağırlık vermektedir. Bu tespitler çerçevesinde, bilgisayarlar vasıtasıyla geleneksel yapıların strüktür davranışının statik ve dinamik analizleri günümüzde yeni bir alt bilim dalı oluşturacak niteliğe ulaşmıştır.Bu tez çalışmasında; Isparta ili, Yalvaç ilçesinde bulunan 1912 yılından kalma tarihi Hamidiye Cami' nin, Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü' nden temin edilen mimari rölevesi esas alınarak, yapının SAP2000 programı ile statik ve dinamik analizi yapılmış, taşıyıcı sistemin yapısal davranışı belirlenmeye çalışılmıştır. Bunda amaç, tarihi yığma yapıların korunmasında ve deprem dayanımlarının artırılmasında gerekli olan çalışmaların ilk adımını oluşturan, mevcut yapının deprem yükü altındaki davranışını ?Hamidiye Cami? için uygulamaktır.
Özet (Çeviri)
Our country is located on a highly risky earthquake zone. About 92% percent of our mainland is located on this zone. The most effective way of prevention from earthquake resulted damages is building eartquake-resistant buildings and educating the public against eartquakes. Nevertheless, it is only possible to apply this on newly-built constructions. Current buildings can be suitabilized to quake-resistant ones by the application of relevant technological developments in the field of construction. The first step to be taken is to determine the reactions of current buildings against quake shocks.Reflecting the social, cultural, economic, political and religious aspects of their era; historic buildings, one of the most important elements of our cultural heritage, are constructed according to a variety of aesthetic and functional demands. Today, developed societies put more emphasis on the survival of these culturally valuable buildings for the next generations. As a consequence of these facts, analyzing the statical and dynamic properties of these conventional buildings have become to be a sub-branch of science.In this study, Hamidiye - a historical mosque built in early 1900s located in Yalvaç Province of Isparta City ? is modelled and analyzed by using SAP 2000 in accordance with the dimensions of architectural building survey taken from Antalya District Directorate of Foundations. The aim of this study is to put forward a first step for the necessary actions to be taken in preserving and increasing the earthquake resistance of such historical buildings and the application of the structural behaviour of Hamidiye Mosque against eartquake shocks is studied.