Radyoterapide kullanılan lineer hızlandırıcı tedavi cihazının kafa yapısında bulunan monitör iyon odasının yapılması gereken yıllık kalite kontrol testlerinin uygunluğunun tespiti
Finding conformity of determination for annual qualty control of monitor ionization chamber which is in the head structure of linear accelerator treatment device which is used for radiotherapy
- Tez No: 324820
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Monitör iyon odası, kalite kontrol, elektron, ı?ınları, radyasyon kazası, Monitor ion chamber, qualty control, elektron, x beam, radiation accent
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez çalışmasında Siemens marka ,Oncor İmpression Plus M5395model lineer hızlandırıcı tedavi cihazının kafa yapısında bulunan monitör iyon odası yıllık kalite kontrol testlerinden olan tekrarlanabilirlik, doğrusallık ve tedaviyi verilen monitor unitte durdurma yetkisi British Journal of Radiology (BJR) referansı ile incelenmiştir.Bu testlerin uluslar arası sıtandardı olan limit değeri tespitinde end effect için ikiışınlama metodu kullanılarak alınan ölçümlere göre hesaplama yapılmıştır.Radyasyon veriminin değişmezliği, kısa ve uzun dönem kararlılığıda teorik olarak hesaplanmıştır.Yapılan bu çalışmanın sonucunda alınan verilerin ulusar arası standartlara uygun olduğu tespit edilmiştir
Özet (Çeviri)
In this thesis study Monitor İonazation Chamber which is contained in Siemens brand, Oncor Impression Plus model linear accelerator?s head structure which is available was examined in repeatability, linearity and authority of stopping treatment on given monitor unit by the reference of British Journal of Radiology (BJR). Calculation of limit value evaluation which is international standard of these tests was done according to received measurement with using two teleportation methods for end effect. Constancy of radiation and productivity of short and long term stability were calculated theoretically. As a result of this study, it is established that the received data are relevant for international standards