Hepatoselüler karsinomlu hastaların epidemiyolojik, klinik, laboratuvar ve radyolojik retrospektif analizi
Retrospective analysis of the hepatocellular carcinoma patients; clinical, laboratory, radiological
- Tez No: 325353
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET CUMHUR DÜLGER
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
 - Anahtar Kelimeler: Hepatoselüler karsinom, hepatit B virüsü, hepatit C virüsü, hepatit D virüsü, kriptojenik HSK, alfa-fetoprotein, radyolojik bulgular, Hepatocellularcarcinoma, hepatitis B virus, hepatitis C virus, hepatitis D virus, Cryptogenic HCC, alfa-fetoprotein, radiologic features
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 93
Özet
AMAÇ: Hepatoselüler karsinom (HSK) ülkemizde sık görülen kanserler arasında yer almaktadır. Bu çalışmada HSK tanısı konulmuş hastaların epidemiyolojik, klinik, laboratuvar ve radyolojik bulguları geriye dönük (retrospektif) olarak incelenmiştir.HASTALAR VE YÖNTEM: Çalışmaya 2006-2011 yılları arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Gastroenteroloji Bilim Dalı, Hepatoloji Bölümünde HSK tanısı ile takip ve tedavi edilen 49 hasta (34'ü erkek, 15'i kadın) alındı. Hastalar yaş, cinsiyet, yerleşim yeri, hepatit B, C ve Delta virüsü işaretleyicileri, kriptojenik HSK, PBS, Otoimmün hepatit, rutin karaciğer testleri, hematolojik parametreler, serum alfa-fetoprotein (AFP)ve diğer tümör markerları, radyolojik özellikleri açısından değerlendirildi.BULGULAR: Demografik analizde HSK'nın başlıca erkeklerde olmak üzere yaşlı nüfusta ve köy yerleşimli hastalarda daha fazla görüldüğü saptandı. Hastalarda HBV enfeksiyon varlığı %44,8 oranında; HDV %26,5, HCV oranı ise %6,1 ,Kriptojenik HSK %20,4 olarak saptandı. Serum alkalen fosfataz düzeyi hastaların %83,7'sinde, gamma glutamil transferaz ise %89,8'inde normalin üzerinde bulundu. AFP düzeyi, hastaların %63,3'ünde normalin üzerindeydi. Radyolojik olarak hastaların %75,5'inde tümörün sağ lopta, %31'inde multifokal, %57'sinde tek odaklı tümör görüldü.SONUÇ: HSK için kronik hepatit B, en sık görülen etiyolojik neden olup, HDV %26,5, HCV'nin %6,1, Kriptojenik HSK'nın %20,4 gibi önemli bir oranda olduğu görüldü. Hastaların büyük bir bölümünde sirotik zeminde HSK geliştiği saptandı. Çoğu hasta yüksek AFP düzeylerine sahipti. Rutin karaciğer testleri ve klinik bulgular, hastalarda tanı konulduğu andaki sirozun evresi ile tümör çapına bağlı olarak değişmekteydi. Radyolojik olarak tümörün sıklıkla sağ lob yerleşimli olduğu ve gecikmiş tanı ve ileri evre ile başvurulduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: Hepatocellularcarcinoma (HCC) is one of the commonest cancers seen in ourcountry. In this study, epidemiologic, clinical, and radiologic data of HCC patients were reviewed retrospectively.PATIENTS AND METHOD: Fourty nine patients (34 male, 15 female) followed-up and treated with the diagnosis of HCC in Van Yuzuncu Yıl University Medicine Faculty, Internal Medicine, Gastroenterology Department, between years of 2006-2011, were included in this study. Patients were reviewed with regard to age, gender, location, hepatitis B, C, Delta virus markers, cryptogenic HCC, PBC, Autoimmune hepatitis, routine liver tests, haematologic parameters, serum alpha-fetoprotein (AFP), other tumor markers, and radiologic features.RESULTS: In demographic analysis, HCC was determined to be most common, among males, elderly, location of village population. HBV, HDV, HCV infection, and cryptogenic HCC was present in 44.8%, 26.5%, 6.1%, and 20.4% of the patients respectively. Serum alkaline phosphatase, and gamma glutamyltransferas elevels were elevated in 83.7%, and 89.8% of the patients respectively. AFP levels were higher than normal in 63.3% of the patients. Radiologically, tumor was seen to be present in right lobe in 75.5%, multifocal in 31%, single focused in 57% of the patients.CONCLUSION: Chronic hepatitis B is the most common etiological cause of HCC; HDV with 26.5%, HCV with 6.1%, and cryptogenic HCC with 20.4% were significantly responsible for the other causes. In most of the patients HCC had developed in a background of cirhosis. In most of the patients high levels of AFP were present. Routine liver tests and clinical findings varied, inrelation with the cirhosis stage at diagnosis, and tumor diameter. Radiologically, it is concluded that, tumor was commonly right sided, admission was with late diagnosis and advancedstage.