TRT repertuvarında bulunan Evc makamı ve misket ayağındaki (dizisindeki) türkülerin makamsal-teknik yönden incelenmesi
The technical and modal study of folk song in Evc mode and misket ayagı in TRT Repertory
- Tez No: 325874
- Danışmanlar: PROF. DR. M. YAŞAR KALTAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Evc Makamı, Misket Ayağı, Türkü, Ayak, Dizi, Makam, Evc Mode, Misket Ayagi, Turku, Ayak
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Sanat Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu çalışmada amaç, TRT Türk Sanat Müziği Repertuvarı'nda bulunan Evc Makamı'ndaki Türkü'ler ile TRT Türk Halk Müziği Repertuvarı'nda bulunan Misket Ayağı'ndaki (dizisindeki) Türkü'lerin makamsal-teknik yönden analizlerini çıkarıp, Geleneksel Türk Halk Müziği ve Geleneksel Türk Sanat Müziği Repertuvarları'ndaki bu Türkülerin analiz sonuçlarına göre birbirleriyle olan ilişkileri değerlendirilip, ulaşılan sonuçlarla bu konudaki boşluğu doldurmaktır.Bu amaç doğrultusunda, giriş bölümde, müzik, müzik kültürü, Türk Müzik Kültürü tarihi ve Geleneksel Türk Müziği türleri hakkında kısa bilgilere yer verilmiştir.Birinci bölümde, ?Geleneksel Türk Müziği?nde ?Türkü? formu hakkında bilgiler verilmiştir.İkinci bölümde; ?Geleneksel Türk Müziği'nde Ses Sistemleri? başlığıyla, gerek ?Geleneksel Türk Sanat Müziği? ve gerekse ?Geleneksel Türk Halk Müziği? ses sistemleri hakkında bilgiler sunulmuştur.Üçüncü bölümde; ?Makam?, ?Ayak? ve ?Dizi? kavramları hakkında nazariyatçıların görüşlerine değinilmiştir. Makamlar hakkında bilgi verilip, makamı meydana getiren unsurlar ve makam çeşitleri hakkında detaylı bilgiler sunulmuştur. Türk Halk Müziği'ndeki tartışma konusu olan ve bir türlü tam açıklığa kavuşturulamayan ?Makam, ayak ve dizi? kavramlarının tartışmalarına yer verilmiştir.Bu bilgiler eşliğinde, dördüncü bölümde, ?Evc Makamı ve Misket Ayağı? ele alınmıştır. Nazariyatçıların ?Evc Makamı? hakkındaki farklı görüşler sunulduktan sonra, bölümün sonunda ?Misket Ayağı? hakkında bilgilere yer verilmiştir.Beşinci bölümde, TRT Türk Sanat Müziği Repertuvarı'nda bulunan ?Evc? Türküler ve TRT Türk Halk Müziği Repertuvarı'nda bulunan ?Misket? Türküler, makamsal ve teknik yönden analiz edilmiş ve her iki Repertuvar'da incelenen Türkülerin analiz sonuçları karşılaştırılmıştır.Sonuç bölümüne ise, Geleneksel Türk Sanat Müziği'ndeki ve Geleneksel Türk Halk Müziği'ndeki incelenen Türkülerin analiz sonuçları dikkate alınarak, toplu bir şekilde toplam ve ortalama birim sayıları değerlendirilmiş ve Misket Ayağı (Dizisi) ile Evc Makam'ı karşılaştırılarak benzer ve farklı yönleri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to make an analysis of the folk songs in Evc Mode which are in TRT Turkish Art Music Repertory and the folk songs in Misket Ayagi which are in the TRT Turkish Folk Music Repertory in the terms of modal-technical aspects. And according to these Traditional Turkish Folk Music and Traditional Turkish Art Music analysis results, the aim is to evaluate the correlation between them and with the data obtained to fill a void on this issue.For this purpose, in the introduction part, a short information about the music, the music culture, the history of Turkish Music Culture and Traditional Turkish music types has been given. In the first chapter, the information about the form of ?Folk Song? in the ?Traditional Turkish Music? has been studied.In the second chapter, under the tittle of ?Sound Systems of Traditional Turkish Music? the information about both ?Traditional Turkish Art Music and Traditional Turkish Folk Music? sound sysyems has been presented.In the third chapter, the theoretical opinions about the concepts of ?Mode?, ?Ayak? and ?Scale? have been mentioned. After given information about the modes, the detailed information about the elements of Mode and its types has been presented. Also, the discussions about ?mode, ayak and scale? which have been contentious in ?Turkish Folk Music? are mentioned.In the light of with this knowledge, in the fourth chapter ?Evc Mode and Misket Ayagi? have been discussed. After giving different opinions about ?Evc Mode?, at the end of the section , information about ?Misket Ayagi? has been given.In the fifth chapter, ?Evc? Folk songs in TRT Turkish Art Music Repertory and ?Misket? Folk songs in TRT Turkish Folk Music Repertory have been analyzed in the terms of modal and technical aspects and the analysis results examined in both Repertories has been compared.In conclusion part, considering the analysis results of Folk Songs examined in Traditional Turkish Art Music and Traditional Turkish Folk Music, the total and average unit numbers have been evaluated and by comparing Misket Ayagi and Evc Mode, the similarities and differences have been discussed.