Deneysel glokom modelinde ebselen ve ghrelinin etkisi
The effect of ebselen and ghrelin on experi?mental glaucoma model
- Tez No: 326473
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Experimental glaucoma, ebselen, ghrelin
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZETGlokom retinal gangliyon hücre ölümüyle seyreden, optik sinir nöropatisidir. Artmış göz içi basıncı glokom için bir risk faktörüdür. Oksidatif ve nitratif stresin glokomda nöronal ölümün gelişiminde rolü olduğu açıktır.Bu çalışmada amaç ebselen ve ghrelinin göz içi basınç artışı varlığında retina üzerindeki olası, koruyucu etkilerini biyokimyasal ve immünohistokimyasal yöntemlerle araştırmaktır. Çalışmamızda 35 adet Sprague Dawley rat rastgele bölünerek 5 gruba ayrılmıştır. Birinci gruba cerrahi ve tıbbi müdahele yapılmamıştır. Diğer gruplardaki ratlara ise gözlerindeki limbal venlerden köken alan üç dala, unilateral oftalmik koter kullanılarak koterizasyon yapılmıştır ve bu gözlerde göz içi basınç artışı sağlanmıştır. İkinci grup salin, üçüncü grup dimetil sulfoksid, dördüncü grup ebselen, beşinci grup ise ghrelin ile tedavi edilmiştir. Deney süresinin sonunda ratların sağ gözlerine enükleasyon yapılmıştır. Deney gruplarından elde edilen gözlerden alınan ön kamara sıvısında malondialdehit, nitrit oksit, siliyer cisimde nitrit oksit sentetaz-2 düzeyleri ölçülmüştür.Salin ve dimetil sulfoksid ile tedavi edilen gruplardan alınan hümör aközde, 1. gruba göre malondialdehit, nitrit oksit ve nitrit oksit sentetaz-2 düzeyleri anlamlı şekilde artmıştır (p0.05). Retinal TUNEL boyaması, salin ve dimetil sulfoksid ile tedavi edilen gruplarda, 1. gruba göre apoptozis varlığının arttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EFFECT OF EBSELEN AND GHRELIN ON EXPERİMENTAL GLAUCOMA MODELGlaucoma is an optic nerve neuropathy involving the death of retinal ganglion cells. Elevated intraocular pressure in the eye is a risk factor for glaucoma. The initiating causes leading to glaucoma are unknown, oxidative and nitrative stress appears to play a role in the progressive neuronal death.The aim of this study was to clarify the possible effect of ebselen and ghrelin ingestion on retina, by means of biochemical and immunohistochemical parameters.35 Sprague Dawley rat randomly divided into 5 groups. The first group of rats had no any surgical and medical treatment. Intraocular pressure was elevated by unilaterally cauterizing three episcleral vessels at the other groups. The second group treated with serum, third group treated with dimethyl sulfoxide, fourth group treated with ebselen, fifth group treated with ghrelin. At the end of the experiment, the right eyes of the rats were enucleated. Malondialdehyde and nitrite oxide levels measured at humor aqueous and nitrite oxide synthetase-2 levels measured at cilliary body.Malondialdehyde, nitrite oxide and nitrite oxide synthetase-2 levels showed significant increased in humor aqueous at the salin and dimethyl sulfoxide groups than the first group. Malondialdehyde, nitrite oxide and nitrite oxide synthetase-2 levels had not show significant increase the ebselen and ghrelin groups than the first group. Retinal TUNEL staining, showed significant increased of apoptosis at the salin and dimethyl sulfoxide groups than the first group. In addition, at these groups, showed increased expression of GFAP, S-100, vimentin immunohistochemically. Apoptosis showed significant decreased at the groups of treated with ebselen and ghrelin than the salin and dimethyl sulfoxide groups and expression of GFAP, S-100, vimentin showed significant decreased.In conclusion, there are many factors at the pathogenesis of glaucoma, ebselen and ghrelin showed protective effect of glaucomatous damage.