Nu'ût-ı Nebeviyye mecmûası: İnceleme-tenkitli metin-dizin
Journal of Nu'ût-i Nebeviyye: Analysis-critical text-index
- Tez No: 326723
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TANYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk Edebiyatı, Şiir Mecmûaları, Abdülbâkî Efendi, Na?t ve Mi?râciye Mecmûası
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 732
Özet
Klâsik Türk edebiyatının önemli kaynakları arasında yer alan şiir mecmûaları, edebiyat tarihine yansımamış şâir ve şiirleri bünyesinde barındırması, yazıldıkları devrin edebî zevkinin belirlenmesi ve şâirlerin dîvânının teşkilinde mürâcaat kaynağı olması bakımından büyük bir değer taşımaktadır. Edebiyatımızda farklı şekil ve türlerdeki şiirlerin bir araya getirilmesiyle ortaya çıkan mecmûalar var olduğu gibi aynı konu ve türdeki manzûmelerin derlenmesiyle meydâna gelen mecmûalar da bulunmaktadır. Çalışma konumuz olan mecmûalar da XV. XVI. ve XVII. yüzyıllara ait muhtelif şâirlerin farklı nazım şekillerinde yazılan na'tlarını ve mi'râciyelerini ihtivâ etmektedir.Çalışmamızda Hz. Peygamber'e övgü nitelikli na'tlar ile Hz. Peygamber'in mi'râcını anlatan manzûmeleri bir araya getiren mecmûaların tenkitli neşrinin yapılması ve bilim dünyâsının istifâdesine sunulması amaçlanmaktadır.Üç bölümden oluşan çalışmamızda ilk olarak ?na?t, mi?râciyye ve mecmûa? kavramları üzerinde durulmuş, sonrasında mecmûa nüshaları tanıtılarak tavsîf edilmiştir. Metin bölümünde nüshaların tenkidi yapılarak transkripsiyonlu metni hazırlanmıştır. Çalışmanın sonunda ise yararlanılan kaynaklar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Poetry journals, among the most important sources of classical Turkish literature, have great importance in respect to their containing the poets and poetries within itself that have not been reverberated to literature history, defining literal taste of the term they have been written, and being the application source in formation of the divan of poets. In our literature, as well as journals that came into existance by the collection of poetries in different genre and form, journals that came into existance by collation of poetries in same subject and genre exist. The journals, that are the subject of this study, involve naats and miraciyes written in XVth, XVIth and XVIIth centuries by various poets in different poetry forms.It is aimed in this study that criticised emission of the journals, gathering the poetries telling about the ascension of Prophet Mohammed and naats praising him, and presenting this use of science world.In our study consisting of three chapter, first of all notions of