14-17 yaş grubu tenisçilere, genel hazırlık döneminde yaptırılan 8 haftalık dayanıklılık antrenmanlarının MaxVO2 değerleri üzerine etkisi.
14-17 age group, tennis players, built during the general preparation for the 8-week effect on the values of MaxVO2 stamina training
  1. Tez No: 328031
  2. Yazar: R. KÜBRA KIYAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRET RAMAZANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Tenis, dayanıklılık, antrenman, Tennis, endurance, training
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalı?manın ara?tırma problemi, dayanıklılık antrenmanı yaptırılan tenisçilerin, MaxVO2değerlerinde artı? olup olmadığını belirlemek olarak ifade edilebilir.Bu bağlamda bu çalı?manın amaçlarını ?u ?ekilde ifade etmek mümkündür:a) Bu çalı?mada dayanıklılık antrenmanı yapan ve yapmayan tenisçilerin MaxVO2değerleri arasında anlamlı farklılık olup olmadığını tespit etmektir.b) Düzenli olarak uygulanan dayanıklılık antrenmanlarının tenisçilerin MaxVO2 değerleri üzerine olan etkilerini incelemektir.Bu çalı?mada Kocaeli?de ya?ayan 14-17 ya? grubu 56 öğrenci gönüllü olarak seçilmi?tir. Seçilen öğrenciler kontrol ve deney grubu olmak üzere 2 gruba ayrılmı?tır. Antrenmalar öncesinde öğrencilerin ya?, boy, ağırlık ve antrenman ya?ları belirlenmi? ve maxVO2 değerleri mekik ko?u testi uygulanarak tespit edilmi?tir. Deney grubuna 8 hafta boyunca haftada 3 gün tenis teknik antrenmanı yanında, tenis sporuna yönelik dayanıklılık antrenmanı yaptırılırken, kontrol grubu önceden planlanmı? tenis teknik antrenmanlarına devam etmi?tir. 8 hafta sonunda öğrencilerin maxVO2 değerleri tekrar ölçülmü? ve kaydedilmi?tir. Çalı?mada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 17.0 programı kullanılmı?tır. Yapılan çalı?mada elde edilen sonuçlara dayanılarak, 8 hafta boyunca düzenli olarak uygulanan teknik antrenmanların MaxVO2 üzerinde olumlu etkileri görülmezken, dayanıklılık antrenmanlarının MaxVO2 üzerinde olumlu etkileri olduğu tespit edilmi?tir.
Özet (Çeviri)
Research problem of this study, endurance training was done tennis players, to determine whether there in MaxVO2 can be expressed.In this cantext, the objectives of study it is possible to Express the follawing way:a) In this study, endurance training, and do not maket he tenis players who ıs to determine whether there is a significant difference between MaxVO2.b) Regularly performed endurance workout tenis players MaxVO2 to examine the effects on the values.In this study, 56 students as a volunteer group of 14-17 years living in Kocaeli, Turkeyselected. The selected students, including the control and experimental group 2divided into groups. Trainings prior to students' age, height, weightages and training levels were determined and the shuttle run test MaxVO2applied have been identified. The experimental group 3 times a week for 8 weeksBesides technical training, day tennis, tennis for the sport of endurancetraining, tecnical controls planned tennis continued trainings. At the end of 8 weeks, students MaxVO2 values were measured and recorded again. Findings of the study assessing the statistical for analysis by SPSS the (Statistical Package for Social Sciences) for Windows17.0 program was used.Based on the results of this study, for 8 weeks applied technical trainings on a regular basis MaxVO2 positive the effects were observed, on the strength workout MaxVO2 the effects have been found to be positive.