Fırın yapı elemanlarının araştırılması ve uygulanması
Kiln building from local resources
- Tez No: 328058
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM ÇİZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Fırın, Seramik, Kil, Pişirim, Kiln, Ceramic, Clay, Firing
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı, fırın yapımının kökenlerine duyulan derin ilgi doğrultusunda, özgün bir fırın inşasında kullanılan yöntem ve malzemelere dair olanak, süreç ve kısıtlılıkları araştırmaktır. Bu yüksek lisans tezinde, fırın yapmaya uygun bir çamur bünyenin üretimi için atölyenin olduğu yerde bulunan yerel kaynakları değerlendirme olasılıkları incelenmektedir. Sadece temel bir bilgiye sahip ve konuya ilgi duyan seramik sanatçılarına hitap edebilmek için, toprak bünyelerini tanımlamaya yönelik testler yapılmış, ortaya bir kılavuz çıkarılmış ve süreç adım adım verilmiştir.İlkel fırınların, pişmiş kilden yapılmış ocakların ve fırınların araştırılması sonucu elde edilen bilgiler, bu araştırmanın imkanlarının sınanmasını gündeme getirmiştir. Örneğin, tarihi, ilkel fırınlara ve dolayısıyla bunların işlevlerine dair termodinamikteki temellerin incelenmesi; toprak kompozisyonlarının mekanik ve pratik analizler aracılığıyla test edilmesi, olası çözümlere dair test ve belgelerin ortaya konması gibi. Araştırmadan elde edilen veriler, fırın inşasına uygun bir çamur bünyenin üretilmesi için kullanılmıştır. Yerinde kaynakların kullanılması ile üstten çekişli bir Roma şişe veya arı peteği fırını inşa edilmiştir. Fırın gaz ve odun kullanılarak 1000 ºC ısıya ulaşılmıştır.Pişirilen işlerin, fırınlama sonrası sonuçlarının yanı sıra fırın da incelenmiştir. Araştırma, daha fazla sayıda pişirim ve fırın bünyesi kompozisyonunda yapılacak değişiklikler ile daha da geliştirilebilir. Daha fazla bilgi ve deneyim elde edildikçe yeni deneme fırınları inşa edilmiştir.Türkçe
Özet (Çeviri)
Intrigued by the origin of kiln construction this research sought out to find the possibility, process and limitations in the original kiln construction methods and materials. This master thesis investigates the possibility to implement local resources found on site to manufacturing a capable clay body to construct a kiln. The guidelines and test to identify soil textures and step by step process to fabricate a functional kiln is intended for interested ceramic artists with a basic knowledge.Information provided by researching primitive kilns, earthen cooking stoves and earthen ovens lead to examining the possibilities of this research. Referring to historical, primitive kilns and there functions to examine the basics in thermodynamics. Through mechanical and practical analysis of soil composition, tests and documentation were made to resolve possible solutions. Data accumulated from the research is used to fabricate a suitable clay body for kiln construction. Using the onsite resources a Roman updraft bottle or beehive kiln was constructed. The kiln was fired with gas and wood to 1000º C.Post firing results of the wares and the kiln were inspected. The research can be further developed with multiple firings and adjustments in kiln body composition. Accumulating more information and experience as new trial kilns are produced.İngilizce