Back analysis of the foundation of a high rise building
Bir yüksek yapı temelinin geriye dönük analizi
  1. Tez No: 328418
  2. Yazar: MÜSLÜM UĞUR ÜLGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRKAN ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Temel tasarımı, kazıklı radye, sonlu elemanlar yöntemi, yük paylaşımı, Foundation design, piled raft, finite element method, load sharing
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışma, kazıklı radye temellerin genel özellikleri, kazıklı radye analiz yöntemleri ve söz konusu yöntemlerin varsayımsal örnekler kullanılarak ve mevcut bir yüksek yapı temelinin geriye dönük analizinin gerçekleştirilmesiyle değerlendirilmesi hakkındadır.Kazıklı radye yaklaşımında, klasik kazıklı temel yaklaşımından farklı olarak, radyenin yük taşımaya olan katkısı ihmal edilmez ve bu katkı temel tasarımında etkin bir şekilde kullanılır. Kazıklı radyelerin yük paylaşım oranı, kazıklar, radye ve zemin arasındaki karmaşık ilişkinin ortaya çıkarılmasıyla elde edilebilir. Bu etkileşimlerin belirlenebilmesi amacıyla pek çok basitleştirilmiş, yaklaşık ve gelişmiş analiz yöntemleri mevcuttur.Bu çalışmada, kazıklı radye kavramı detaylı bir şekilde açıklanmış ve kazıklı radye temellerin analiz yöntemleri tanıtılmıştır. Varsayımsal bir örnek ve mevcut bir yüksek yapının temeli için kazıklı radye analizleri bahsedilen yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmiş ve elde edilen sonuçlar kendi içinde ve sahadan elde edilen oturma sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır.Yapılan çalışmalara göre, radyenin yük taşıma özelliği açık bir şekilde görülmüş ve sahadan elde edilen oturma verileri dikkate alındığında literatürde verilen analiz yöntemlerinin tatmin edici sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is about general properties of piled raft foundations, piled raft analysis methods and evaluation of such analysis methods using hypothetical examples and performing back analysis of foundation of an existed high rise building.In the piled raft approach, different from conventional pile foundations, load carrying contribution of the raft is not ignored and this contribution is used effectively in the design of the foundation. Load sharing ratio of the piled raft can be obtained from revealing the complex interactions between piles, raft and soil. There are several simplified, approximate and advanced analysis methods in order to determine such interactions.In this study, piled raft concept is explained in detail and analysis methods of piled rafts are introduced. Piled raft analysis of a hypothetical example and existed foundation of a high rise building are performed using such methods and obtained results compared each other and obtained settlement values from the situ.According to the performed study, load carrying property of raft is clearly seen and it is observed that proposed analysis methods in the literature give satisfactory results when obtained settlement values from the situ is considered.