Evsel atıksularından nütrient gideriminde pilot ölçekli bardenpho ile kaskat proseslerinin karşılaştırılması
The comparison of pilot scale bardenpho with cascade systems for nutrient removal in domestic wastewater treatment
  1. Tez No: 329672
  2. Yazar: ÇİĞDEM BALÇIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP DEBİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bardenpho, Kaskat, Nütrient giderimi, Evsel atıksu, Bardenpho, Cascade, Nutrient removal, Domestic wastewater
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada evsel atıksuların arıtımında azot ve fosfor gibi nütrienlerin giderimi için en uygun arıtma prosesinin belirlenmesi araştırılmıştır. Bu amaçla yeni bir pilot ölçekli Modifiye Beş Kademeli Barndenpho Prosesi geliştirilmiş ve 10 m3/gün kapasite ile işletilmiştir. Aynı pilot ölçekli tesis iki kademeli Kaskat Prosesi şeklinde de işletilerek, her iki prosesin karşılaştırılması yapılmıştır. Pilot tesis, akışa göre sırasıyla giriş ızgara sistemi, ön çöktürme tankı, dağıtım tankı, anaerobik tank, 1. anoksik tank, 1. aerobik tank, 2. anoksik tank, 2. aerobik tank ve son çöktürme tankından oluşmaktadır. Her iki prosesinde HRT?si 16 saat, çamur bekletme yaşı yaklaşık 15 gün, çamur geri devri %80, iç geri devirler ise yaklaşık %400?dür. Aynı işletme şartlarında çalıştırılan iki sistem için verim parametreleri olarak KOİ, azot ve fosfor giderimi takip edilmiştir. Çalışma sonucunda yeni geliştirilen Modifiye Beş Kademeli Bardenpho Prosesi için ortalama AKM, KOİ, NH4+-N, TKN, TN, PO4-P ve TP verimleri sırasıyla; %94,0; %88,0; %99,2; %91,6; %88,0; %87,2 ve %87,6 olarak tespit edilmiştir. Kaskat sistemi için ortalama AKM, KOİ, NH4+-N, TKN, TN, PO4-P ve TP verimleri sırasıyla; %89,1; %91,0; %96,8; %92,8; %88,9; %95,4 ve %93,4 olarak bulunmuştur. Her iki prosesinde giderim verimleri oldukça birbirine yakın ve tatmin edicidir. Sonuç olarak, mevcut tam ölçekli tesiste uygulanan İki Kademeli Kaskat sistemin yanı sıra yeni geliştirilen Modifiye Beş xiiiKademeli Bardenpho Prosesi?nin de evsel atıksulardan nütrient gideriminde başarıyla uygulanabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the most appropriate treatment prosess for nutrient removal from domestic wastewater was investigated. For this purpose, a pilot scale novel five stage Bardenpho system was developed and run with a capacity of 10m3/day. The same pilot scale plant was also run with two stage Cascade system, which provide the comparison of Bardenpho and Cascade systems. The pilot scale facility was run in a grid, a primary settling tank, an anaerobic tank, 1.anoxic tank, 1.aerobic tank, 2.anoxic tank, 2.aerobic tank ve secondary settling tank. Both of two systems have 16h HRT, 15 day SRT, sludge recycle 80% and internal recycles 400% on avarege. COD, nitrogen and phosphorus removal efficiencies was measured for this two systems.For novel developed modified five stage Bardenpho, removal efficiencies of SS, COD, NH4+-N, TKN, TN, PO4-P ve TP were found to be 94,0%; 88,0%; 99,2%; 91,6%; 88,0%;87,2% ve 87,6% on avarege, respectively. For Cascade system, removal efficiencies of SS, COD, NH4+-N, TKN, TN, PO4-P ve TP were found to be 89,1%; 91,0%; 96,8%; 92,8%; 88,9%; 95,4% and 93,4% on avarege, respectively. Both of two systems are successful for nutrient removal. This showed that as well as Cascade system, it can achieved good results with novel developed modified five stage Bardenpho for nutrient removal in domestic wastewater treatment.xv