Preeklamptik gebelerin plasentalarında immunhistokimya metodu ile VEGF, VEGFR-1 ve NFkB düzeyleri
The levels of vascular endothelial growth factor (VEGF) , vascular endothelial growth factor receptor-1 (VEGFR-1) and nuclear factor kappa B (NFkB) with the immunhistochemistry method in placentas of preeclamptic pregnancies
- Tez No: 330075
- Danışmanlar: PROF. DR. MELAHAT EMİNE DÖNMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Patoloji, Obstetrics and Gynecology, Pathology
- Anahtar Kelimeler: VEGF, VEGFR-1, NFkB, plasenta, preeklampsi
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız; preeklamptik ve normal gebeliklerin plasentalarında immünhistokimyasal olarak VEGF, VEFR-1 ve NFkB değerlerini karşılaştırmak ,bu faktörlerin preeklampsi ve birbirleri ile olan ilişkisini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: Çalışmada , toplam 62 plasenta ; 32 preeklamptik , 30 normal gebe plasentası olmak üzere 2 gruba ayrılıp, incelenmiştir. VEGF, VEGFR-1 ve NFkB immünhistokimya metodu ile bu plasentalarda araştırılmıştır.Bulgular: Preeklamptik hastaların plasentalarında üç antikorun boyanma şiddeti kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur ( VEGF ; 1,97 ± 0,90 (38,00) versus 1,23 ± 0,57 (24,57) , p = 0,001 , VEGFR-1 ; 2,00 ± 0,62 (40,03) versus 1,30 ± 0,47 (22,40), p=0,0002, NFkB ; değerleri 2,38 ± 0,66 (42,66) versus 1,33 ± 0,55 (19,60), (p:0,0007).Yaygınlık bakımından VEGFR-1 ve NFkB , PE grupta istatistiksel yönden anlamlı olarak yüksek saptanmıştır . VEGFR-1 ; 2,09 ± 0,59 (36,81 ) versus 1,67 ±0,48 (25,83) ,p= 0,004. NFkB ; 1,66 ± 0,65 (35,61 ) versus 1,33 ± 0,55 (27,12 ), p= 0,038.Sadece VEGF yaygınlık skoru açısından istatiksel anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (VEGF ; 2,06 ± 0,76 (33,66) versus 1,83 ± 0,65 (27,20 ) , p=0,270).Sonuç: Preeklamptik hastaların plasentalarında üç antikorun boyanma şiddet ve yaygınlığı açısından ( VEGF boyanma yaygınlığı hariç) yüksek değerlerde olduğu tesbit edilmiştir. Oksidatif streste artan bu üç madde preeklampsi ile ilişkili bulunmuştur. Spesifik rollerini belirlemek , preeklampsi tanı ve tedavisinde yer almaları için daha fazla geniş serili çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study ; is to compare the immunhistochemical properties of VEGF, VEGFR-1 and NFkB in placentas of preeclamptic and uncomplicated deliveries , and to evaluate the relationship among these factors and also with preeclampsia.MATHERİALS AND METHODS: In this study a total number of 62 placentas were randomized into two groups obtained from preeclamptic ( n:32) and uncomplicated deliveries (n:30). VEGF, VEGFR-1 and NFkB were investigated with immunhistochemistry method in these placentas.RESULTS: Three Antibodies? staining intensity of placentas with preeclamptic patients was found statistically higher than control group ( VEGF ; 1.97 ± 0.90 (38.00) versus 1.23 ± 0.57 (24.57) , p = 0,001 , VEGFR-1 ; 2.00 ± 0.62 (40.03) versus 1.30 ± 0.47 (22.40), p=0,0002, NFkB ; scores 2.38 ± 0.66 (42.66) versus 1.33 ± 0.55 (19.60), (p:0,0007).VEGFR-1 and NFkB diffusiveness staining scores were statistically significanthigher in PE group ( VEGFR-1 ; 2.09 ± 0.59 (36.81 ) versus 1.67 ±0.48 (25.83) , p=0,004 , NFkB; 1,66 ± 0,65 (35,61 ) versus 1,33 ± 0,55 (27,12 ), p= 0,038 )There was no statistically significant difference in VEGF diffusiveness score ( VEGF ; 2,06 ±0,76 (33,66) versus 1,83 ± 0,65 (27,20 ) , p=0,270)CONCLUSION: We detected higher values of three antibodies? staining intensity and diffusiveness scores (except VEGF diffusiveness scores) in preeclamptic patients? placentas. These three substances which are increased in oxidative stress were found to be associated with preeclampsia. Further studies and large series are needed to clarify their spesific roles and to take part in the diagnosis and treatment of preeclampsia.KEY WORDS: VEGF, VEGFR-1 , NFkB , Placenta, Preeclampsia