Postmenapozal osteoporozlu kadınlarda tüm beden vibrasyon antrenmanının kemik mineral yoğunluğuna ve kas performansına etkisi
The effect of whole body vibration training on the muscle performance and bone mineral density in postmenopausal women with osteoporosis
- Tez No: 331568
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİYE FÜSUN TORAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Postmenapozal kadın, osteoporoz, tüm beden vibrasyon antrenmanı, kuvvet antrenmanı, kemik mineral yoğunluğu
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Tüm Beden Vibrasyonu Antrenmanı (TBVA), osteoporozlu bireylerde kemik mineral yoğunluğunu (KMY) korumak ve/veya artırmak ve kassal performansı arttırmak amacıyla kullanılan bir antrenman yöntemidir. Amaç: Postmenapozal osteoporozlu kadınlarda TBVA'nın KMY ve kas performansı üzerine kronik etkilerinin belirlenmesi, TBVA'nın klasik kuvvet antrenmanı yerine uygulanabilirliğinin ve antrenman bitimiyle birlikte yapılacak takiplerde detraining etkilerin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Katılımcılar Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği'ne başvuran ve hekimler tarafından osteoporoz tanısı konan hastalardan seçilmiştir. Hastalar; vibrasyon antrenmanı grubu (n=12), kuvvet antrenmanı grubu (n=8) ve kontrol grubu (n=8) şeklinde rastgele 3 gruba ayrılmıştır. TBVA ve kuvvet antrenmanı programında dinamik ve statik kuvvet antrenmanı protokolü (squat, şınav, parmak ucu yükselme, geriye hamle ve yukarıya kol kaldırma) uygulanmış ve antrenman yoğunluğu, bireysel maksimum tekrar sayısının %50'si olarak belirlenmiştir. TBVA grubunda vibrasyon frekansı 30 Hz, vibrasyon genliği 2mm olacak şekilde sabit tutulmuştur. Antrenman programları her iki grupta 30 dk/gün, 2 gün/hafta sıklığında ve 6 ay süresince uygulanmıştır. Son durum ölçütleri; beden kompozisyonu (boy, ağırlık, beden kütle indeksi, vücut yağ yüzdesi, yağsız beden kütlesi), KMY (lomber t skoru ? KMY ve femur boynu t skoru ? KMY), denge/çabukluk (kısa fiziksel performans testi, zamanlı kalk-git testi), kuvvet (squat, şınav, parmak ucu yükselme, geriye hamle ve yukarıya kol kaldırma) ve aerobik dayanıklılık (6 dk yürüme mesafesi ve yoğunluğu) ölçümlerinden oluşmuştur. Verilerin istatistiksel analizi, SPSS 10.0 paket programlarında yapılmıştır. Sonuçlar: İstatistiksel analiz sonuçlarına göre; grupların, 6 dk mesafe sonuçları hariç, bütün ölçümlerde araştırmanın başlangıcında benzer değerlere sahip olduğu tespit edilmiştir. 24 haftalık süreç sonucunda, bazı kuvvet test sonuçlarında (statik parmak ucu yükselme, dinamik parmak ucu yükselme ve statik geriye hamle test) gruplar arasında istatistiksel olarak fark göstermiş, vibrasyon grubunun kontrol grubundan daha yüksek değerler aldığı ortaya çıkmıştır. Tartışma: Postmenapozal osteoporozlu kadınlarda vibrasyon antrenmanı ile bazı kuvvet parametrelerinde, yürüme hızında ve dengede artış sağlanırken, KMY'da gelişme sağlanamamıştır. Detraining sürecinde elde edilen kazançlar korunmuştur.
Özet (Çeviri)
Whole body vibration training (WBVT) is a training method which is used to enhance the muscle strength performance and enhance and/or protect bone mineral density (BMD) with osteoporosis individuals. Aim: The aim of this study is determine the chronic and detraining effects of the WBVT on the muscle strength and bone mineral density in postmenopausal women with osteoporosis, and, evaluate practicability of WBVT instead of traditional strength training. Material and methods: The subjects selected among the women with osteoporosis whom apply the Antalya State Hospital Outpatient Clinic of Physical Medicine and Rehabilitation. They randomly assigned to three groups as; WBVT group (n=12), strength group (n=8) and control group (n=8). TBVA and strength training were consist of dynamic and static training protocols (squat, push up, calves, lunge and front raise) and the intensity of training protocols would be 50% of the maximum repetition of individual. Frequency and amplitude of vibration was kept constant 30Hz and 2mm in respectively in the WBVT group. Both strength and vibration training programs applied for 30 minute/day, 2 days/week during six months. The outcome measures were consist of body composition (length, weight, body mass index, percent body fat, fat free mass), BMD (lumbar t score ? BMD ve femoral neck t score ? BMD), balance/agility (short physical performance tests, timed up and go tests), strength (squat, push up, calves, lunge and front raise tests), and aerobic endurance (six minute walking distance and intensity) measurements. The results will be analyzed and evaluated by using statistically tests. Statistical analysis of the data, were made using SPSS 10.0 package program. Results: Statistical analyses revealed that; in baseline measurement, participant had similar all measurement, except result of 6 min. distance. After 24-week period, there was a group differences in some strength tests (static calves, dynamic calves and static lunge) and vibration group received higher values than the control group . Conclusion: Vibration training appears to be useful in increasing the some parameters of the strength, walking speeds and balance, but no change of BMD values in postmenopausal women with osteoporosis. Preserved in the detraining process gains.Key Words :Postmenopausal women, osteoporosis, whole body vibration training, strength training, bone mineral density.