Selçuklu Devleti'nde mühtedi vakıfları:Celâleddin Karatay Vakıfları örneği
Foundations of people who accessed to the right way (Mukhtedy) islam in seljukian state: Celaleddin Karatay foundations example
  1. Tez No: 331784
  2. Yazar: ZEHRA ODABAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Selçuklu Devleti, Mühtedi, Celaleddin Karatay, Vakıf, Turkish Seljukian State, people who accessed to the Right Way (Mukhtedy), Celaleddin Karatay, Foundation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
İslam toplumlarının sosyal tarihlerini isabetli ve doğru bir şekilde ortaya koymada vakıfların tarihî ve sosyolojik açıdan incelenmesi büyük önem arz etmektedir. Türkiye Selçukluları döneminde Sultanın otoritesinin temsilcisi olan yönetici sınıf, onun hakimiyetini ve meşruiyetini pekiştirmek üzere toplumun faydalanabileceği vakıf eserler yaptırmayı bir gelenek haline getirmiştir. Türkiye Selçukluları devrinde yönetici sınıf içerisinde yer alan mühtediler de sultanın onayıyla toplumda birçok kamu hizmetinin sağlıklı yürütülebilmesi amacıyla çeşitli alanlarda vakıflar kurmuşlardır. Mühtedi devlet adamlarından biri de XIII. yüzyıl devlet yönetiminde rol oynayan Celaleddin Karatay'dır. Onun gerek siyasi, gerekse sosyal ve kültürel alanlarda verdiği isabetli kararları, bir dönemin politikalarının belirleyicisi olmasında etkili olmuştur. Bu çalışmada, Türkiye Selçuklu devlet adamlarından Celaleddin Karatay'ın hayatı ile Anadolu'nun çeşitli şehirlerindeki vakıfları ve vakıf eserleri ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is greatly important to analyze the foundations socially and historically to present history of Islamic societies in true and right way. The management class who are representative of Sultan?s authority in Turkey Seljukian period was traditionalized to build foundations to make strength sultan?s dominance and legitimacy. Upon approval of Sultan, the people who accessed to the Right Way (Mukhtedy) were included in management class Turkey Seljukians period established foundations in various fields to execute many public services properly. One of those mukhtedy statesmen was Celaleddin Karatay who had role to manage the state in XIII century. His right decisions in either political, social or cultural fields were effective to determine policies of mentioned period. In this study, we will consider life of Celaleddin Karatay, one of statesmen of Turkey Seljukians and his foundations and foundations works in varios provinces of Anatolia.