Türkiye'de tohumculuk sektörünün firma ve üretici düzeyinde değerlendirilmesi : Trakya örneği.
The evalation of Turkish seed sector according to the firms and also for producers : A case study in Thrace region.
  1. Tez No: 332310
  2. Yazar: KAMİL CENK SARAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye?de Tohumculuk Sektörü, Firmaların Pazarlama Stratejileri, Üretici Davranışları, Swot Analizi, Seed Sector in Turkey, Companies Marketing Strategies, Producer Behavior, Swot Analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye?de tohumculuk sektörünün genel yapısının ortaya konması, firmaların uyguladıkları pazarlama stratejileri ve üreticilerin tohumluk satın alma davranışlarını incelemektedir. Araştırma bulguları 52 adet tohumculuk firması ve Trakya bölgesinde faaliyette bulunan ve örnekleme yöntemi ile belirlenen 680 adet üretici ile yüz yüze görüşmeler yoluyla elde edilen orijinal verilerden oluşmaktadır. Araştırma verileri Microsoft Excell programı aracılığı ile çizelgeler haline getirilmiş; mutlak ve oransal ifadeler ile yorumlanmıştır. Son olarak tohumculuk sektörü genel yapısı Swot analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda ülkenin sahip olduğu yüksek tarım potansiyeli, iklim ve coğrafi zenginlik, dinamik insan gücü, verimlilik ve ürün kalitesindeki olumlu gelişmeler sektörün güçlü yanları olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the general structure of the seed sector in Turkey, implement marketing strategies of companies and examines the buying behavior of seed producers. The research findings is composed that 52 seed companies operating in the Trakya region and the sampling method and the 680 original data obtained through interviews with producers. The research data was converted into charts by Microsoft Excel program; absolute and relative expressions are interpreted. Finally, the general structure of the seed sector was evaluated by the method of Swot Analysis. As a result of analysis it is determined that with its high agricultural potential of the country, the climate and geographical richness, dynamic human capital, productivity and product quality were positive developments in the sector's strengths.