Hürbilek gazetesi
Hürbilek newspaper
  1. Tez No: 332488
  2. Yazar: BARIŞ CELEP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL ÇAKAN HACIİBRAHİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Journalism, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Sendika, Sendikal Basın, Hürbilek, İstanbul İşçi Sendikaları Birliği ve Cumhuriyet Halk Partisi, Labour Union, Labour Union?s Newspapers and Magazines, Hurbilek, Istanbul Worker Union, Republican People?s Party
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Çok partili hayata geçilmesiyle beraber Türkiye?de toplumsal yaşam hızlı bir değişim sürecine girmiştir. Çalışma yaşamı da bu değişim sürecinden etkilenmiş ve sendikaların kurulmasının önündeki engellerin kaldırılması sonucu işçilerin hak arama mücadelesi hız kazanmıştır. Sendikaların kurulması sendikal basının da ortaya çıkmasını tetiklemiş ve işçi örgütlerine ait gazete ve dergiler yayınlanmaya başlamıştır. Bu çalışmada bahsi geçen dönemde kurulmuş olan İstanbul İşçi Sendikaları Birliği?nin yayın organı olan Hürbilek gazetesi ele alınmıştır. Çalışmada çok partili hayata geçişin ardından sendikal hayatta beliren değişikliklere değinilmiş ve gazetenin yayın organı olan İstanbul İşçi Sendikaları Birliği?nin ortaya çıkışı üzerinde durulmuştur. Hürbilek gazetesinin yayına başlama süreci incelendikten sonra gazetenin yayın içeriği açıklanmaya çalışılmıştır. Son olarak Hürbilek?in belirli toplumsal meselelere yaklaşımı ön plana çıkartılarak gazetenin iktidardaki Cumhuriyet Halk Partisi ile olan ilişkisi tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the transition to multi-party politics the social life in Turkey entered in the process of change. Labor life was also influenced by this process of change and workers? struggle for expressing their demands accelerated as a result of abolishment of prohibition for founding labour unions. The founding of labour unions led to emergence of workers? journals and magazines. In this study journal of Hurbilek which is journal of Istanbul Workers Union that established in mentioned period was studied. The changes in labour life after transition to multi-party politics were touched upon and the emergence of Istanbul Workers Union was focused on. After the process in which Hürbilek began to be published was handled, the content of the newspaper was tried to be explained. Finally the relationship between Hürbilek and Republican People?s Party was discussed by having brought Hürbilek?s approach to certain social issues into prominence.