Serebral palsili çocuklarda beyin magnetik rezonans görüntüleme bulgularının klinik değerlendirmesi
Clinical evaluation of cerebral MRİ findings in children with cerebral palsy
  1. Tez No: 334011
  2. Yazar: SEVDA CANBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAĞAN KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Anatomy, Radiology and Nuclear Medicine, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, MRG, Etiyogenez, Prognoz, Patolojik Bulgular, Serebral Palsy, MRI, Ethiogenesis, Prognoz, Patological Findings
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Serebral Palsili Çocuklarda Beyin Magnetik Rezonans Görüntüleme Bulgularının Klinik Değerlendirmesi Serebral palsi, gelişmekte olan sinir sisteminin çeşitli bölümlerini etkileyen, progresif olmayan, hareket ve postür bozuklukları, mental retardasyon, hemipleji ve dizartri gibi patolojiler ile karakterize klinik bir sendromdur. Serebral palsi tanısında klinik bulguların radyolojik yöntemlerle de desteklenmesi büyük önem taşır.Özellikle magnetik rezonans görüntüleme serebral palsi tanısında oldukça yaygın olarakkullanılan bir radyolojik yöntemdir. Bundan dolayı bu metodu kullanarakhipoksik- iskemik beyin hasarını gösteren lezyonların sıklığının, anatomik yerleşiminin, oluşmuş hasarın zamanlamasının ve nedenlerinin saptanmasına yardımcı olmayı amaçladık. Serebral palsi tanısı konmuş 150 hastanın magnetik rezonans görüntüleme bulguları incelendi.Magnetik rezonans görüntüleme bulguları, hastaların yaş, cinsiyet, doğum şekli, doğum ağırlığı, doğum yaşı, akraba evliliğinin varlığı, SP?ye eşlik eden hastalıklar, SP klinik tipi değerlendirildi. Kontrol grubu olarak, normal beyin magnetik rezonans görüntüleme bulgularına sahip, aynı yaş grubunda100 sağlıklı çocuğun da yaş, cinsiyet, doğum şekli, doğum ağırlığı, doğum yaşı, akraba evliliğinin varlığı değerlendirilerek SP?li çocukların verileriyle karşılaştırıldı. Serebral palsi grubuyla kontrol grubunun etiyolojik faktörleri karşılaştırıldığında erkek çocukların SP?den etkilenme oranının kızlara göre daha fazla olduğu saptandı. Yaş grupları arasında en fazla SP?li olgunun 1-5 yaş arası grupta olduğu belirlendi. SP etiyolojisinde prematüre ve düşük doğum ağırlıklı doğumlar önemli rol oynar. Diğer yandan doğum sırasında ve sonrasında hastane şartlarının olumsuzluğu ve yaşama şansı olmayan bebeklerin gelişen tıbbi teknolojiyle yaşatılmasının da önemli etkisi olduğu saptandı. SP?li çocukların %48?inde epilepsi varken; en fazla tespit edilen klinik tip kuadriplejik tip serebral palsiydi. Serebral palsi vakalarının magnetik rezonans görüntüleme bulgularında en sık rastlanan patolojinin korpus kallozum lezyonu olduğu saptandı. Bulgularımız göstermektedir ki; serebral palsi ve kontrol grubu arasında bazı farklılıklar ve benzerlikler vardır. MRG yönteminin SP tanısında önemli bir yere sahip olduğu belirlendi. Beyinde oluşmuş lezyonu anatomik lokalizasyonunun klinik ile örtüşmekte olup ve klinik tipin ayırıcı tanısında önemli rol oynamaktadır.Dolayısıyla eğer serebral palsiden şüpheleniliyorsa; tanıda magnetik rezonans görüntüleme mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Clinical evaluation of cerebral MRI findings in children with cerebral palsy Cerebral palsy is a non-progressifclinical sendrom which affectsdifferent segments of developing nervous systemcharacterized by postural deformity, mental retardation, dysarthria and hemiplegia. It is important to support clinical findings with radiological methods in diagnosis of cerebral palsy. Especially magnetic resonance imaging is a commonly used radiological method for cerebral palsy diagnosis. Therefore, using this method we aimed to investigate the frequency of lesions which show the hypoxic ischemic brain damage, their anatomical localisation, timing of the occurance of the lesions and the causes. Magnetic resonance imaging findingsof 150 patient with cerebral palsy is analyzed. Magnetic resonance imaging findings, patient?s ages, genders, the type of birth, birth ages, relationship of parents, additional diseases to cerebral paly and clinical type of cerebral palsy were evaluated. As a control group 100 healty children with normal magnetic resonance imaging findings of same age, their gender, types of birth, birth ages, parents relationship anddata were compared with the data of children with cerebral palsy. When etiological factors of cerebral palsy and control groupwas compared, male children was found to be more affected than female.In the age groups the children aged 1-5 were determined to have cerebral plasy more than the other groups. Related with cerebral palsy ethiogenesis, prematurity and low birth weight play important roles. On the other hand the negative hospital conditions during and after the birth as well as the curative effect of rapidly developing medical technologies on the babies with high mortality change also have important effects on cerebral palsy ethiogenesis. Forty eight percent of children with cerebral palsyhas epilepsy and the most clinical type is determined to be quadriplegical type.Corpus callosum lesionswere the most frequent pathological lesion in magnetic resonance imaging findings in patients with cerebral palsy. Our results show that there are some similarities and differences between the cerebral plasy group and the controls. It was also determined that magnetic resonance imaging method has importance in cerebral palsy diagnosis. The anatomical localisations of the lesions in brain supports the relevant clinical symptoms and this play an important role in diffencial diagnosis. So, if cerebral palsy is suspected, magnetic resonance imaging should be taken in to consideration for diagnosis.