Deniz suyunun farklı tip ve dozajdaki mineral katkılı kendiliğinden yerleşen harçların mekanik ve durabilite özelliklerine etkisi
Effects of sea water to mechanical and durability features of different type and dosage self-compacting mineral additive grouts
  1. Tez No: 334590
  2. Yazar: ELİF GÜRSES
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu kül, Silis dumanı, Magnezyum sülfat atağı, Deniz suyu etkisi, dayanım, dayanıklılık, Fly Ash, Silica Fume, Magnesium Sulfate Attack, Effects of Sea Water, Strength, Endurance
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Gerçekleştirilen deneysel çalışmada mineral katkı olarak uçucu kül (UK) ve silis dumanı (SD) ile üretilen harçların deniz suyu ve sülfat ortamlarındaki performansları araştırılmıştır. Bu kapsamda %10, %20 ve %30 UK ikameli; %6, %9, %12 ve %15 SD ikameli ve %10UK+%6SD, %10UK+%9SD, %10UK+%12SD, %10UK+%15SD, %20UK+%6SD, %20UK+%9SD ikameli ikili karışımlar olmak üzere kontrol harcıyla birlikte 14 seri harç numuneleri üretilmiştir. Toplam 182 adet 40×40×160 mm harç numuneleri hazırlanmış ve farklı kür sürelerinde sırasıyla şehir şebeke suyu, %10 magnezyum sülfat ve Akdeniz?den temin edilen deniz suyunda bekletilmiştir. Tüm kür türleri için harç numunelerinin farklı kür sürelerinde eğilmede çekme dayanımları ve basınç dayanımları ölçülmüş ve aynı zamanda numunelerde meydana gelen yüzeysel bozulmalar periyodik olarak gözlemlenmiştir. Çalışma sonucunda standart küre maruz harçlarda en yüksek dayanıma %10 UK içeren harç numunesinin sahip olduğu belirlenmiştir. Magnezyum sülfat atağına maruz harçlarda yüzey yumuşamasıyla birlikte çatlak oluşumu türünde bozulmalara rastlanmıştır. Magnezyum sülfat çözeltisinde bekletilen harçların eğilmede çekme dayanımlarının arttığı, basınç dayanımlarının belirgin şekilde değişmediği görülmüştür. Deniz suyuna maruz harçlarda tüm numunelerin eğilmede çekme dayanımları artmış ve basınç dayanımı sonucuna göre en iyi direnci UK içeren harçların, özellikle de %10 UK içeren numunenin gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In performed experimental study, performances of trouts producted with fly ash (UK) and silica fume (SD) used as mineral additives at sea water and sulfate envorinments were investigated. In this context, substituted with 10%, 20% and 30% UK; subsituted with 6%, 9%, 12% and 15% SD and substituted with 10%UK+6%SD, 10%UK+9%SD, 10%UK+12%SD, 10%UK+15%SD, 20%UK+6%SD, 20%UK+9%SD binary mixtures and with control trout, total of 14 series trout samples were produced. A total of 182 pieces of 40 × 40 × 160 mm trout specimens prepared and with different curing periods allowed to stand in city water, %10 magnesium sulfate and sea water obtained from Mediterranean, respectively. For all cure specimens, flexural strength and compressive strength of trout samples at different curing periods were measured and surface distortions occurred on samples in time also observed. As a result of study, substituted with %10 UK samples determined as has highest strength to standard curing procedures within all trout samples. In trout samples cured with magnesium sulfate attack, deteriorations like surface softening and formation of cracks were found. In trout samples kept in magnesium sulfate solutions, increased flexural strength observed but compressive strength was not changed significantly. In all of samples exposed to sea water, increased flexural strength was observed and as a result of compressive strength results, trout substituted with UK, especially substituted with 10% UK determined as has the best resistance.