Türkiye'de basınçlı hava ortamında enerji depolanmasının olurluğunun teknik ve çevresel incelenmesi
Technical and environmental investigation of energy storage in compressed air in Turkey
- Tez No: 334696
- Danışmanlar: PROF. DR. BİROL KILKIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Basınçlı hava, kaverna, tuz domu, elektrik, enerji depolama, Energy storage, salt dome, compressed air, energy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Enerjinin istendiği zaman ve istenilen yerde kullanılmaya hazır olması istenir. Enerjiyi istediğimiz zaman kullanabilmek için onu saklamaya depolama denir. Enerjiyi çok değişik formlarda depolama yöntemleri bulunmaktadır.Bu çalışma kapsamında enerji depolama ve enerji depolama yöntemlerinin teorik olarak araştırılması planlanmıştır. Bu çalışmada başlıca enerji depolama yöntemlerinden biri olan basınçlı hava enerji depolama yöntemi ele alınmış olup, uygun bir tuz domu ortamında üç ayrı sistem üzerinde termodinamik ve ekonomik çalışmalar yapılarak sistemlerin kıyaslaması ortaya konmuştur. Yapılan hesaplamalar doğrultusunda kompresörlerin verimleri; DB için 0,79, OB için 0,83 ve YB için 0,83, türbinlerin verimleride DB için 0,79 ve YB için 0,83 olarak hesaplanmış ve her üç system içinde aynı veriler değerlendirilmiştir. Toplam sistem verimleri çalışması kapsamında ısı depolu sistemin 0,39?luk verim ile 0,33?lük verime sahip geleneksel ve 0,34?lük verime sahip gaz türbinli sisteme göre daha verimli olduğu ortaya konmuştur. Toplam yatırım maliyetleri, finansman ve amortisman giderleri değerlendirmesi sonucunda sistem verimi olarak en yüksek olan ısı depolu sistemin 4,6 yıllık bir geri ödeme süresi ile en ekonomik sistem olduğu hesaplanmıştır. Ekonomik analiz çalışması kapsamında geleneksel sistemin geri ödeme süresi 5,5 yıl, gaz türbini ile kombine çalışan sisteminde 4,9 yıl olduğu ortaya çıkmaktadır. Yıllık 40 çevrim esasına göre yapılan hesaplamalarda her üç sisteminde ortalama yıllık 160 milyon TL?lik bir kâr sağladığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Energy is required to be ready for use at any time and at any desired place. Energy storages called when we want to keep it for use. There are many different forms of energy storage methods. Scope of this study was to investigate the theoretical energy storage and energy storage methods. In this study,the main energy storage,compressed air energy storage method,which iso ne of the methods are discussed and a saltdome in accordance with the thermodynamic and economic studies done on the system in three different comparison systems have been introduced. The efficiency of the compressors according to the calculations, LP 0.79, 0.83 for IP and HP 0.83 for the turbines to LP efficiencies calculated as 0.79 and 0.83 for HP and the data was analyzed in each of the three systems. Total system with heat storage system under study yields 0.39 efficiency with a yield of 0.33 and 0.34 yield the traditional yield is more efficient than gas turbine system have been revealed. Total investment cost, financing and depreciation costs as a result of evaluation of efficiency of the system as a heat storage system, which is the highest with a payback period of 4.6 years is estimated to be the most economical system. Under the traditional system of economic analysis, payback period of 5.5 years of operation of the gas turbine is combined with a working system to be 4.9 years. Each of the three cycle system of calculations made on the basis of 40 cycle the average annual profit of $ 160 million that has been provided.