Sosyolojik açıdan suçlu çocuklara özel yargılama usulleri ve çocuk suçları: Gülşehir örneği
Proceeding for the children threw in crime and child crime
  1. Tez No: 335208
  2. Yazar: ÖZGECAN NİDAL SULAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN YAVUZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk, suç, yargılama, ceza, children, crime, judgıng, sanction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Suç, tarihin ilk çağlarından itibaren toplumların ilgilerini yönelttikleri, nedenleri üzerinde durdukları ve önlemler aldıkları bir sorun olarak görülmüştür. Suç, tarihin en eski devirlerinden beri vardır ve evrensel bir sorundur. Ancak Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra çocuklar tarafından işlenen suçların arttığı görüldüğünden ve suç işleyen çocuklara uygulanan yaptırımların çocukların ıslahı bakımından sonuç doğurmadığı anlaşıldığından, suç işleyen çocuklara özgü yaptırımların ve tedbirlerin uygulanması gündeme gelmiştir. Bu sayede çocuklar özel statüsü doğmuştur. Birinci Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle birlikte bilim çevreleri de çocuk suçluluğu kavramı ile ilgilenmeye başlamışlardır. Özellikle çocukların suç işlemelerinin altında yatan nedenler üzerinde durulmuş ve bu konuda çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Çocuk suçluluğu ve son yıllarda Türkiye'deki çocuk suçlu oranındaki tırmanış dikkate alındığında, genel ceza hukuku prensiplerinin çocuk suçluluğu alanında nasıl bir görünüm ve sonuç sergilediğini tespit etmek gerekmektedir. Günümüzde Türkiye gibi birçok devlet çocuklar özel statüsünü kabul etmiştir. Bu statü gereğince, suç işlemiş çocuklara uygulanacak yaptırımlar çocukları ıslah edici nitelikte olmalı ve çocuklar hakkında uygulanan cezaların infazı da yetişkinlerden farklı kurumlarda gerçekleştirilmelidir. Tüm bu açıklamalar doğrultusunda suça sürüklenen çocuk ve yaş küçüklüğü kavramları izah edilerek, çocuğu suça iten nedenler ve çözüm yolları tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Crime has been seen a serious problem from the beginning of antiquity that people have a direct interest in the reasons and itself of crime. It exists from the first day of the history. After the World War One crimes commited by children increased and the general sanctions were seen hopeless therefore special sanctions and statute measures for the children came to order. After the World War One scientists paid attention to this subject. They researched the reasons why children commit crimes. Because of the fact that crimes commited by children has been increasing in Turkey principles of the Criminal Law should be revised. At the present day many countries such as Turkey accept special statute for children. In accordance with this statute sanctions for children should be corrective and execution of punishment of children should be executed by the institution different from the matures?. To sum up the children threw in crime, the reasons and measures of these crimes are tried to be clarified.