Haber gazetesinin başyazılarına göre bölgenin ve Türkiye'nin gündemine bir bakış (1923-1924)
An overview of the region and Türkiye (1923-1924) according to the Haber newspaper's editorials
  1. Tez No: 336080
  2. Yazar: ALİ ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN ALİ AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Journalism, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Haber Gazetesi, Yerel Gazete, Reji İdaresi, Emvâl-i Metruke, Türk Basın Tarihi, Haber Newspaper, Local Newspaper, Management of Regie, Derelict, Turkish Press History
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
4 Ekim 1923 tarihinde Samsun evlatlarının çıkarmaya başladığı Haber Gazetesi, geliri reklamlara ve resmi ilanlara dayanan bir yerel gazetedir. Yayınlandığı dönemdeki birçok yerel gazete gibi maddi imkânsızlıklar içerisinde genellikle haftalık olmak üzere her bir nüshası dört yapraklık altmışaltı sayı basılabilmiştir.Samsun genelinde belediye faaliyetleri, ulaşım imkânları, fiyat hareketleri, tarım ürünleri, reji idaresi, mübadele ve emvâl-i metruke gibi bir dizi konuya makalelerinde ve haberlerinde yer vermiştir. Bunlardan başka eğitim, edebiyat, sanat ve spor Haber Gazetesi?nin diğer ilgi alanlarını oluşturmaktadır. Anadolu?da yegâne haber kaynağı Anadolu Ajansı ve diğer gazetelerle sınırlı olan Haber Gazetesi, eğitim, siyaset, kültür, tarımsal faaliyetler ve sosyoekonomik hayat konularını okuyucusuyla paylaşmıştır. Bunlardan başka Mustafa Kemal Paşa haberleri ve ülke çapında büyük etkileri olan Şeyh Sait İsyanı gazetenin Türkiye gündemi ile ilgili diğer haber içeriklerini oluşturmaktadır.ürkiye Cumhuriyeti?nin ilk iki yılına tanıklık eden bu gazete, başta Samsun olmak üzere Türkiye?nin yaşamış olduğu bir dizi gelişmeyi sütunlarına yansıtmıştır. Tarihin bir döneminde yaşanan bu gelişmeleri haberleri ve yorumlarıyla içinde barındıran Haber Gazetesi bu özelliğiyle Türk basın tarihinde saygın bir yer kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
Haber published by the sons of Samsun in October 4, 1923 is a local newspaper based on income ads and official ads. Haber is usually published weekly, each copy has four pages and a total of sixty six copies are published because of financial difficulties like many other local newspapers published in that period of time.Haber includes articles and news like municipality activities, transport facilities, price movements, agricultural products, management of regie, population exchange and derelict in Samsun. In addition to these, education, literature, art and sport titles are other interests of Haber.Haber?s news sources are limited only with Anadolu Agency and other newspapers in Anatolia. The newspaper shares education, politics, culture, agricultural activities and socio-economic life issues with the readers. Apart from these, it also covers Mustafa Kemal Pasha news and Sheikh Said rebellion, a huge impact country-wide etc.The newspaper that witnessed the first two years of the Republic of Turkey, reflected numerous events happened initially in Samsun and all across the country. The Haber Newspaper has a respectful status in the history of the Turkish press by including the news and comments during these periods