Multi-channel TDMA scheduling in wireless sensor networks
Kablosuz algılayıcı ağlarda çok kanallı zaman bölmeli çoklu erişim zamanlaması
- Tez No: 336896
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KÖRPEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Wireless sensor networks, multi-channel, TDMA, scheduling, channel assignment
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Zaman bölmeli çoklu erişim (TDMA) tabanlı zamanlanmış kanal erişimi kullanan kablosuz algılaycı ağlarında (KAA) zaman dilimlerinin uzaysal yeniden kullanımı çakışmayan düğüm kümeleri için mümkündür. Zaman dilimlerinin uzaysal yeniden kullanımının yanı sıra bazı algılayıcı düğüm düzlemlerinde de yer alan kullanılabilir birden fazla kanal özelliği eş zamanlılığı artırmak ve bir tur iletişimde gereken zaman dilimi sayısını azaltmak için kullanılabilir. Bu tezde, çok kanallı kablosuz algılayıcı ağları için TDMA-tabanlı zamanlama algoritmaları önerilmektedir. Çok kanallı ortamda çakışma tekrar tanımlanarak mevcut iki adet tek-kanallı TDMA zamanlama algoritması çok kanallı yapıya genişletilmektedir. Ayrıca, genişletilmiş çok-kanallı zamanlama algoritmaları ile kullanıma uygun NCA ve LCA adı verilen kanal atama yöntemleri önerilmektedir. Önerilen yöntemler ayrıntılı benzetim ve deneylerle değerlendirilmektedir ve literatürde bilinen diğer tek-kanallı ve çok-kanallı algoritmalarla karşılaştırılmaktadır. Elde edilen sonuçlar önerdiğimiz algoritmaların geniş ağlarda karşılaştırılan diğer yöntemlerden daha iyi başarım ve eş zamanlılık gösterdiğini ve %50'ye varan ölçüde daha az gecikme sağladığını göstermiştir. Anahtar sozcukler: Kablosuz alglayc aglar, cok-kanall, zamanlama, kanal atama.
Özet (Çeviri)
In wireless sensor networks (WSNs) that use TDMA-based scheduled channel access, spatial re-use of time-slots is possible among a non-conflicting set of nodes. In this way, data gathering delays can be reduced and aggregate network throughput can be increased. Besides spatial re-use, available multiple channels, which is already an available feature in some sensor node platforms, can be utilized to increase concurrency and minimize the number of time-slots required for a round of communication. In this thesis, we propose TDMA-based scheduling algorithms for multi-channel wireless sensor networks. By rede fining the conflicts in a multi-channel environment, we extend two existing single-channel TDMA scheduling algorithms into multi-channel structure. We also present two channel assignment schemes (called NCA and LCA) appropriate to use with the extended multi-channel scheduling algorithms. We evaluate our proposed schemes by extensive simulation experiments and compare them with other single-channel and multi-channel algorithms from literature. The results show that in large networks our proposed algorithms can provide better performance, more concurrency, and up to 50% less delay compared to other methods.