Haber söyleminde siyasal etki ve ideoloji: 2002 ve 2011 Genel Seçimlerinin karşılaştırmalı analizi
Political effect and ideology in the news discourse: Comparative analysis of 2002 and 2011 of the selections
- Tez No: 337716
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Haber, Söylem, deoloji, News, Discourse and Ideology
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Geçmişte basın ile ilişki içinde olan hatta basını kendine araç olarak kullanan siyaset, günümüzde büyük medya kurumlarıyla işteş bir ilişki içerisine girmiştir. Bugün medya siyasetsiz olamayacağı gibi, siyaset de medyasız olamaz. Marksist bir söylemle, medya-siyaset arasındaki bu diyalektik ilişki, haber söylemlerinde ortaya çıkmaktadır. Medya ürünü olan haberlerde egemen ideolojinin yeni bir dille ve tekrar tekrar inşa edilmesi, medya araştırmalarına yönelik çalışmalarda `ideoloji? kavramını önemli bir hale getirmiştir. Bu çalışmada amaç, `söylemlerin saf olmadığı? tezinden yola çıkılarak, haber söylemlerinin altında yatan ideolojik, politik ve ekonomik formların ortaya çıkarılmasıdır. Medya-siyaset ilişkisinin tarihsel geçmişi ile haber, söylem ve ideoloji kavramlarının sınırlarının çizileceği bu çalışmada, 2002 ve 2011 seçim dönemlerinde Cumhuriyet, Hürriyet, Sabah ve Yeni Şafak gazeteleri üzerinden seçim haberlerindeki ideolojik, ekonomik ve politik yapının ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. 2002 ve 2011 yıllarında Cumhuriyet ve Yeni Şafak gazetelerinin söylemleri aynıdır. Yani Cumhuriyet CHP odaklı gazetecilik yaparken, Yeni Şafak Ak Parti odaklı habercilik yapmıştır. Hürriyet, iktidara göre haber verirken Sabah?ın 2011?de söylemleri değişmiş ve Ak Parti odaklı yayın yapmıştır.
Özet (Çeviri)
Politics which was in relation with media and even used the media as a tool for itself in the past, starts to make reciprocal contact with media nowadays. Today, like media which can not be thought without politics, politics also cannot be thought without media. Through the marxist perspective, this dialectical relationship between the media and politics occurs with the discourses in the news. The fact that the ideology which is prevailing in the news which are the products of the media is generated with a new language over and over. The aim in this work is to uncover ideologic, politic and economic forms which lie behind the discourses in the news by evolving out of the thesis of `discourses are not pure?. In this work in which the limits of the historical past of the relation between media-politics and also the terms of news, discourse and ideology are assigned , it is intended to expose the ideologic, economic and politic forms in the news of election via newspapers of Cumhuriyet, Hürriyet, Sabah and Yeni Şafak. As a result of the reseach, discourses of Cumhuriyet and Yeni Şafak newspapers are same in the 2002 and 2011 years. Namely, Cumhuriyet newspaper advocated CHP if Yeni Şafak newspaper justified Ak Party. At the same time Hürriyet newspaper made the news according to available political power. Discourses of Sabah newspaper shifted in 2011. NAmely Sabah newspaper broadcasted in favour of Ak Party.