Low loss substrate integrated waveguide n-way power divider
Taban malzemesine tümleşik dalga kılavuzu ile düşük kayıplı n-yollu güç bölücü
  1. Tez No: 338239
  2. Yazar: PEJMAN MOHAMMADI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞİMŞEK DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzey Tümleşik Dalga Kılavuzu, Huzme Oluşturma Ağı, Düşük Kayıp, TRL Kalibrasyon, Substrate Integrated Waveguide, Power Divider, Low Loss, TRL CalibrationvOZ¨
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yüzey Tümleşik Dalga Kılavuzu (YTDK) teknolojisi YTDK huzme oluşturma ağı tasarımıve üretiminde kullanılmaktadır. Tez kapsamında, üç ve beş kapılı YTDK güçbölücütasarlanmış ve üretilmiştir. Bu yapılar az yer kaplar ve tasarım adımları n-kapılı huzmeoluşturma ağı oluşturmak için geliştirilebilir. Bu yapılar mikroşerit geçişlere gerek duyulmadan kullanıldığı için yapının ek geçişlerin etkisini içermeyen S-parametreleri ölçülmelidir.Bu ölçümler özel TRL kalibrasyon algoritması ile yapılmıştır. Bu metot n-kapılı ağın Sparametrelerini yeniden yapılandırmak için genelleştirilebilir.Uçkapılı YTDK güçbölüçü yapısında, -10 dB geriye dönüş kaybı ve 9 GHz - 11 GHz bantaralığıında -3.5 dB ile -4 dB arasında geçiş değerleri ölçülmüştür. Ayrıca, ölçülen genlik dengesi 9 GHz - 11 GHz bant aralığında ±0.5 dB?den azdır ve ?S21 ile ?S31 arasında ölçülen fazfarkı yaklaşık ±4 derece dir. Beş kapılı YTDK güçbölücünün ölçüm ve benzetim sonuçları 9GHz - 11 GHz bant aralığında gayet uyumludur.YTDK yapısındaki kayıp mekanizmaları incelenmiştir. Bu çalışmalara göre düşük kayıplı üçve beş kapılı YTDK huzme oluşturma ağı tasarlanmıştır. Uçkapılı yarı doldurulmuş YTDK güçbölücü yapılmıştır. Bu yapının kalibrasyon ile yeniden yapılandırılmış S-parametreleri,vi8.75 GHz -10 GHz bant aralığında -3 dB ile -3.5 dB arasında geçiş ve -10 dB?den az geriyedönüş kaybı göstermektedir. 8.75 GHz - 10 GHz bant aralığında ölçülen genlik dengesi ±0.2dB?den azdır ve ?S21 ile ?S31 arasında ölçülen faz farkı yaklaşık ±4 derecedir.
Özet (Çeviri)
Substrate Integrated Waveguide (SIW) technology has been used in designing and fabricatingSIW n-way power dividers. In this thesis employing this technology three-port and ?ve-portSIW power dividers are designed and fabricated. These structures are compact in size and thedesign procedure can be expanded into n-port power dividers. These structures are used withmicrostrip transition parts however measurement of S-parameters of the main structure are required for comparison. This is carried out with a special algorithm based on TRL calibrationmethod. This method is general for reconstructing the S-parameters of the n-port network.For the three-port SIW power divider the measured return loss is below 10 dB and transmission is measured between -3.5 dB and -4 dB over a frequency band from 9 GHz to 11GHz. The measured amplitude balance is less than ±0.5 dB from 9.5 GHz to 11 GHz andthe measured phase di?erence between ?S21 and ?S31 is about 40. There is a good agreement between simulation and measurement results over the frequency band from 9.5 GHz to10.5 GHz for ?ve-port SIW power divider. Based on the total loss mechanisms in SIW structure low loss SIW three-port and ?ve-port power dividers have been designed. A three-portpartially ?lled SIW power divider has been constructed. Its measurement results show thattransmissions are between -3 dB and -3.5 dB from 8.75 GHz to 10 GHz and the return lossis less than 10 dB in the same frequency band. The measured amplitude balance is less thaniv±0.2 dB over frequency band from 8.75 GHz to 10 GHz and the measured phase di?erencebetween ?S21 and ?S31 is about 40