Comparison of the strength developments of interground and separately ground marble-incorporated cement mortars
Beraber ve ayrı öğütülmüş mermer içeren çimento harçlarının dayanım gelişimlerinin karşılaştırılması
- Tez No: 338564
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN TURHAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çimento, atık mermer, parçacık boyut dağılımı, özgül yüzey alanı, birlikte öğütme, ayrı öğütme, cement, waste marble, particle size distribution, specific surface area, intergrinding, separate grinding
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çimento Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Portland çimento üretiminin küresel ısınmanın artmasında büyük bir payı vardır ve çevreyi de doğrudan etkilemektedir. Çimentodaki döner fırın mamulü klinker miktarını azaltmak için ikame malzeme olarak, doğal ya da endüstriyel atık kullanımı giderek daha yaygın hale gelmektedir. Özellikle çimento üretim standartlarında yapılan değişikliğin ardından kalker ve mermer tozu gibi CaCO3 içeren malzemelerin kullanımı tüm dünyada artmaktadır. Bu çalı?mada, TS EN 197-1?e göre CEM II/A-L ve CEM II/B-L olmak üzere iki tipte mermer katkılı Portland çimento üretilmi?tir. Beraber öğütme ve ayrı öğütme yöntemleri kullanılarak, klinker ağırlığı bakımından 0 ile % 30 arasında deği?en oranlarda mermer katkısı kullanmı?tır. Bu harmanlarda iki farklı Blaine incelik değeri hedeflenmi?tir. Neticede elde edilen katkılı çimentolarla hazırlanan harç numunelerinin çe?itli özellikleri birbirleriyle ve Portland çimentosu kontrol harcı ile kar?ıla?tırılmı?tır. Hammaddelerin ayrı öğütülmesi her durum ve zamanda beraber öğütme metodundan daha yüksek basınç dayanımı değerleri vermi?tir. Beraber öğütülmü? çimento harçlarının ilk ve son priz zamanları önemli oranda daha uzun olmu?tur. Bu farklar, klinker ve katkı maddesinin parçacık boyut dağılımındaki farklılıklar ve medyan parçacık çapı farklılıklarına bağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Production of Portland cement clinker contributes significantly to global warming and has a large environmental footprint. To reduce the amount of kiln-produced clinker in cement, the use of substitute natural or industrial waste materials has been gaining popularity. The use of CaCO3-containing natural materials such as limestone and waste marble pieces has been increasing around the world, particularly after modifications made to cement production standards. Two types of marble-containing blended Portland cements were produced; CEM II/A-L and CEM II/B-L according to TS EN 197-1. The marble content was varied from 0 to 30 % by mass of the clinker. Two different grinding methods, intergrinding and separate grinding were employed. Two different Blaine finenesses were targeted. Several properties of mortar specimens made with the blended cements were compared with each other and with the Portland cement control mortars.Separate grinding of raw materials gave higher compressive strengths than intergrinding, for all cases at all ages. The initial and final setting times of the interground cement mortars were considerably longer. The differences were attributed to differences in the particle size distributions and the median particle diameters of the clinker and additive in the cement.