Yerel gazetelerin internet ortamında görünümleri: Erzurum ve İzmir örneği
Local newspapers's view on the internet: Erzurum and İzmir examples
  1. Tez No: 340210
  2. Yazar: BETUL AKBULUTGİLLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KOÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, internet gazeteciliği, yerelde internet gazeteciliği, Internet, Internet journalism, local internet journalism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bilginin ve hızın temel değerler haline geldiği dünyada, enformasyonun temel kaynağı olan gazetecilik de teknolojinin elinde yeniden biçimlenmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte gazetecilik alanında da çok büyük değişiklikler olmuştur. Günümüzde bütün ulusal gazetelerin ve çoğu yerel gazetenin internet sitesi bulunmaktadır. Yerelde internet gazeteciliğinin uygulanabilirliğinin incelendiği bu tezin amacı, seçilen örneklemler üzerinden sitelerin biçim ve içerik açısından ne gibi özellikler gösterdiğini karşılaştırmalı olarak, tablolar aracılığı ile incelemektir. Böyle bir amaçla ele alınan bu araştırmada içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Verilerin elde edilmesinde ise Halil İbrahim Gürcan?ın haber sitelerinin içerik ve tasarımına yönelik geliştirdiği değerlendirme formundan yararlanılmıştır. Araştırmanın uygulama bölümünde Erzurum ve İzmir?deki yerel gazetelerin internet sitelerinin biçim ve içerik özellikleri tablolar halinde incelenmiştir. Ülkemizin doğusundaki ve batısındaki iki şehri olan İzmir ve Erzurum şehirleri karşılaştırma yapılmak üzere özellikle seçilmiştir. İnceleme sonucuna göre İzmir, Erzurum?dan daha gelişmiş şehir olmasına rağmen Erzurum ve İzmir?deki yerel gazetelerin yetkinlik açısından birbirlerinden çok da farklı olmadığı, ancak İzmir?de internet sitesi bulunan gazete sayısının daha fazla olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Being the main source of information, journalism has been reshaped by technology in today?s world where information and speed are considered as basic values. With the advances in technology, there have been main changes in the journalism as in other areas. Today all national and many local newspapers have their own websites. The aim of this study ,in which the applicability of local internet journalism is analysed, is to examine comparatively the characteristics of websites in terms of form and content through sample websites by means of tables. Content analysis method is used for this purpose in this study. For the data gathering, the evaluation form developed by Halil İbrahim Gürcan to evaluate news websites? content and design are used. In the application part of the study, the local newspaper websites in Erzurum and İzmir are scrutinized in terms of their form and content through tables. Erzurum and İzmir, former from the east and latter from the west, are two cities specifically selected in order to make comparison. According to the results, local newspapers in Erzurum and İzmir are not so different at all in terms of competency although İzmir is much more developed. The only difference is that İzmir has more local newspaper websites than Erzurum.