Rüzgar enerji sistemlerinde maliyet analizi
Cost analysis of wind energy systems
  1. Tez No: 341237
  2. Yazar: EMRAH AĞDERE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgâr enerji sistemleri, Rüzgâr türbin parçaları, Maliyet analizleri
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Rüzgâr enerjisi, fosil yakıt kullanımına ihtiyaç duymadığından çevre dostu bir enerji biçimidir. Rüzgâr türbinlerinin, termik santraller ya da dizel santraller gibi emisyonları bulunmamaktadır. Bu tür emisyonlar asit yağmurları ve küresel ısınmayı gerçekleştiren sera etkisine neden olmaktadır. Rüzgâr enerjisinin en önemli özelliği, yenilenebilir enerji kaynağı olmasıdır. Bu nedenle fosil yakıtlar gibi tükenmesi söz konusu değildir.Rüzgâr, günümüz yenilenebilir enerji kaynakları arasında en ekonomik çözümler arasında yerini almaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında fosil yakıtlarla rekabet edebilecek kaynaklardan birisidir. Ortalama rüzgâr hızı yüksek olan bölgelerde kurulması rekabet gücünü artırmaktadır. Kurulum maliyetleri çok fazla olsa da, bakım ve işletme giderleri çok azdır.Son yıllardaki rüzgâr enerjisinin kullanımı hızlı bir artış gösterirken birçok ülkede rüzgâr enerjisinin kullanımını teşvik etmek için programlar başlatılmıştır. Bunlara paralel olarak rüzgâr türbin teknolojisini üretmek ve üretilen bu teknolojinin kullanılması için Türkiye'de de çok önemli teşvikler verilmeye başlanmıştır. Türbin parçalarından kule, kanat, dişli kutusu, jeneratör gibi büyük parçaların üretilmesi halinde üretilen kWh başına teşviklerin verileceği çıkarılan kanunla yasallaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Wind energy is a clean renewable energy. Wind power plants do not have air polluting emissions. In conventional power plants, these kind of emissions causes greenhouse effect, acid rain and global warming.Although wind energy is the most economical solution in renewable energy systems, can compete with the conventional power plants. It increases competitive capacity in the event of regions with high wind speed average. Although there are a lot of installation, maintenance and operating cost is very small.In parallel to these developments very important incentives for investors have been initiated to produce wind turbine technology and using produced technology in Turkey. The incentives will be given per kWh of the electricity produced on the basis of the parts of the turbine as tower, blade, gear box and generator.