Yem bitkileri üretim desteği politikasının değerlendirilmesi: Konya ili Ereğli ilçesi örneği
Evaluation of forage crops production support policy: The case of district of Eregli'in the province of Konya
  1. Tez No: 341599
  2. Yazar: HAKAN MAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yem Bitkileri, Üretim Desteği, Tarım Politikası, Konya İli Ereğli İlçesi, Forage Crops, Production Support, Agriculture Policy, Ereğli (district of Konya)
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı, Konya ili Ereğli ilçesinde yem bitkileri üretim desteği politikası uygulamasının sonuçlarının değerlendirilmesi, yem bitkisi desteğinden yararlanan ve yararlanmayan işletmelerin özelliklerinin belirlenmesi, sorunlarının saptanması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesidir. Araştırmanın ana materyalini Konya Ereğli ilçesinde yem bitkisi yetiştiriciliği yapan toplam 69 işletme ile yapılan anket çalışması ile toplanmış birincil veriler oluşturmaktadır. Kullanılan veriler 2011 üretim yılına aittir. İncelenen işletmelerde ortalama arazi genişliği 153.8 dekar/işletmedir. Ortalama yem bitkisi ekim alanı 59.9 dekar/işletmedir. Bunun %73.1?i silajlık mısır, %16.6?sı yonca, %9.4?ü fiğ ve %0.5?i korunga ekim alanından oluşmaktadır. İşletmelerin %66.7 si hayvancılık yaparken, %33.3?ü hayvancılık yapmamaktadır. Yem bitkisi yetiştiriciliği yapan işletmelerin %76.8?inin yem bitkisi üretim desteğinden yararlandığı, %23.2? sinin ise yararlanamadığı tespit edilmiştir. Yem bitkisi üretim desteğinden yararlanma oranı I.grup işletmelerde en yüksek iken (%100), yararlanamayanların oranı II. grup işletmelerde en yüksektir (%33.3). Yem bitkisi desteğinden yararlanan işletmelerin işletme başına ortalama 3 205.3 TL destek aldıkları saptanmıştır. Minimum destek miktarı 550 TL/işletme iken, maksimum destek miktarı 24 000 TL/işletme olarak saptanmıştır. Yem bitkisi ekili arazi başına düşen destek miktarı ise 53.5 TL/dekar olarak belirlenmiştir. Yem bitkileri desteğinden yararlanan ve yararlanmayan işletmelerin özellikleri arasında herhangi bir farkın olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılan ?2 testi sonucunda; üreticinin eğitim düzeyi, herhangi bir kooperatife üye olma durumu, çiftçilik deneyimi, toplam işletme arazisi miktarı ve ekili tarla arazisi miktarı değişkenleri arasında istatistiki açıdan anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the results of the implication of production support policy of forage crops in Ereğli (district of Konya Province), characteristics of farms benefiting and not benefiting from forage crops support, examined the problems and offer solutions. The data belonged to 2011 production period and were collected from 69 forage producing farmers face to face by means of questionnaires. The farms examined have average land 153,8 decare/farm. The average cultivation area of forage crops is 59,9 decare/farm. 73,1% of this area consists of corn silage, 16.6% consists of alfalfa, 9.4% consists of vetch and 0.5% consists of sainfoin. While 66,7% of farms are engaged in livestock farming, 33.3% are not. It was found that 76.8% of farms farming forage crops benefit from forage crops production support, while 23.2% do not. The benefit rate of forage crops production support is the highest in group I (100%). On the other hand, the rate of ones who do not benefit from it is the highest in group II (33,3%). Furthermore, it was found that the farms benefit from forage crops support get 3 205.3 TL/farm financial support. While the minimum amount of support is 550TL/farm, the maximum amount of support is 24 000 TL/farm. Also, while the average support amount for per farm land is 20.8TL/decare, the amount of support for per cultivated land with forage crops is 53.5TL/decare. The study results show that according to ?2 test results applied to find out whether there are any differences in the characteristics of companies benefiting and not benefiting from forage crops, it was found out that there is a significant relationship among the variables of education level of the producer, affiliation to any cooperative, farming experience, total amount of farm land and the amount of cultivated field area.