Rüzgar enerjisi ve Isparta şartlarında prototip bir rüzgar türbini tasarımı
Wind energy and a prototype wind turbine design in Isparta conditions
- Tez No: 341692
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK USAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Mühendislik Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Energy, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Rüzgar, rüzgar enerjisi, rüzgar türbini, rüzgar santrali, Isparta
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Endüstrinin hızla gelişmesi buna karşılık geleneksel enerji kaynaklarının sınırlı olması ülkelerin, yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgilerini artırmıştır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan rüzgar enerjisi kullanımı son yıllarda dünya genelinde hızlı bir artış göstermiş olup, birçok ülkede kullanımı devletçe teşvik edilmektedir. Türkiye, hızlı sanayileşme ve hızlı nüfus artışı sonucunda artmakta olan enerji talebini karşılamakta güçlük çekmektedir. Bu nedenle enerji talebinin karşılanabilmesi için rüzgar potansiyelinin kullanılması gerekmektedir.Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan rüzgar enerjisi bunlar arasında önemli bir yer tutar. Enerji kaynaklarının bir çoğu zamanla azalırken rüzgar enerjisi, Güneş var olduğu sürece yok olmayacaktır. Rüzgar enerjisi uzun zamandan beri bilinmektedir.Bu çalışmada, rüzgar, rüzgar ölçen aletler, rüzgar enerjisi, rüzgar enerjisinin elektrik enerjisine dönüşümü, rüzgar türbinleri, rüzgar santralleri ve Isparta iklimi incelenmiştir.Son bölümde, Isparta şartları için prototip bir rüzgar türbini tasarımı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since conventional energy sources that used in industry is depletable, many countries has focused their attention on renewable energy sources. The consumption of wind energy has increased recently. In several countries, wind energy incentive programmes have been established and usage of wind energy supply has been increased due to these programmes. Turkey has difficulty in energy demand due to rapid increasing population and industrialization. To maintain energy demand, the wind energy sources must be used efficiently.Wind energy has an significant importance among the renewable energy sources. Most of energy sources exhausts by the time, but the wind energy will never exhausts unless the sun disappears. Wind enegy is known for long ages.In this study; wind, anemometers, wind energy, conversions of wind enegy into electrical energy, wind turbines, wind plants and the climate of Isparta are investigated.In the last chapter, a prototype wind turbine is designed for Isparta conditions.KeyWords: Wind, windenergy, windturbines, windplant, Isparta.