Gastrointestinal sistem kanamalı hastalarda plazma copeptin seviyesinin araştırılması
Evaluation of plasma copeptin levels in the patients with gastrointestinal bleeding
  1. Tez No: 341852
  2. Yazar: ÖMER SALT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. POLAT DURUKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Copeptin, Gastrointestinal sistem kanaması
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Gastrointestinal sistem (GİS) kanamaları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli oranda morbidite ve mortaliteye neden olmasının yanı sıra sağlık harcamaları içinde de önemli yer işgal etmektedir. Tanıda geleneksel yöntemler olan seri hemoglobin (Hb) düzeyi ölçümü, rektal tuşe (RT) ve nazogastrik sonda (NG) ile takip kullanılmakla birlikte yeni tanı yöntemlerinin geliştirilmesi işgücü kaybı, hastanede kalış süresi ve tanı maliyetlerini azaltacaktır. Bu çalışmada gastrointestinal sistem kanamalı hastalarda plazma copeptin seviyelerini araştırarak kanamanın etiyolojisi, yeri ve şiddeti ile ilişkisi olup olmadığını tespit etmek amaçlandı. İlave olarak gastrointestinal sistem kanaması olduğu düşünülen hastalarda endoskopi ve hospitalizasyon için copeptin değerlerinin yardımcı bir parametre olarak kullanılıp kullanılamayacağı tespit edilmeye çalışıldı. Hastalar ve Yöntem: Çalışma 01.06.2012- 31.12.2012 tarihleri arasında acil servise kanlı kusma, kanlı ya da siyah dışkılama şikayeti ile başvuran veya acil servise başvuru sonrası GİS kanaması tespit edilen ardışık 104 hasta ve kontrol grubu olarak ta 30 sağlıklı gönüllü ile prospektif olarak yapılmıştır. Acil Servise GİS kanamasıyla başvuran ya da acil serviste GİS kanama tespit edilen hastalardan serum copeptin ve tam kan sayımı (CBC), biyokimya(BK) ve kanama parametreleri için başvuru anından itibaren itibaren 0, 12 ve 24. saatlerde olmak üzere toplam 3 kez 10?ar mL venöz kan örnekleri alındı. Kontrol grubu olarak daha öncesinden herhangi bir hastalık öyküsü olmayan, fizik muayenede pozitif bulgu saptanmayan 30 sağlıklı gönüllü çalışmaya dahil edildi. Biyokimyasal işlemlerin ardından elde edilen değerlerin istatistiksel analizleri yapılarak birbirleri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Hastalar copeptin düzeyleri açısından değerlendirildiğinde gastrointestinal sistem kanamalı hastaların 0. saat ortalama copeptin değerleri ortalaması 0.88±0.50 ng/dL iken kontrol grubundan tek seferlik alınan kan örneklerinde bu değer 0.48±0.09 ng/dL idi. Bu değerler istatistiki olarak değerlendirildiğinde her iki grup arasındaki fark istatistiki olarak anlamlı idi (p0.05). 0, 12 ve 24. saat copeptin değerleri karşılaştırıldığında kanama etiyolojisi açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Acil servisde GİS kanama düşünülen hastalarda kanama yeri ve etiyolojisini belirlemek açısından copeptin değerlerinin faydalı olamayacağı ancak kanama varlığını belirlemede ve endoskopi ve hastaneye yatırılarak takip kararında yardımcı bir biyokimyasal parametre olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Gastrointestinal bleedings are significant cause of morbidity and mortality in our country as well as all over the world. In addition it also takes an important place in health expenditures. In addition to the traditional methods like hemoglobin monitoring, digital rectal examination and nasogastric tube, development of new diagnostic methods in diagnosis of gastrointestinal bleeding will reduce labor loss, hospital stay and costs. In this study we aimed to determine whether there is a relationship between plasma copeptin levels andetiology, location and severity of gastrointestinal bleeding. Patients and Methods: Present study was performed prospectively in consecutive 104 patients who were admitted to Emergency Department with complaints of bloody vomiting, bloody or black stool between June 01, 2012 and December 31, 2012. The control group consisted of 30 healthy subjects who had no history of any disease and no pathological findings in physical examination. In order to evaluate the level of biochemical parameters such as Complete Blood Count, serum biochemistry, bleeding parameters and copeptin blood samples were obtained at the admission. For the copeptin levels 2 more blood samples were obtained on the 12th. and 24th. hours of the admission. The values that were obtained after biochemical processes were compared with each other by using statistical methods. Results: When the patients were evaluated in terms of copeptin levels; 0th. hour copeptin levels 0.88±0.50 ng/dL in patient groups were, and 0.48±0.09 ng/dL in control group. These values are considered statistically significant difference between two groups.