Ratlarda desfluran anestezisinin gece ve gündüz uygulanmasının melatonin düzeyi üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of desflurane administeration during day and night period on melatonin levels in rats
- Tez No: 342100
- Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ GÖKMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Desfluran, rat, plazma melatonin, Desflurane, rat, plasma melatonin
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı ratlarda gece-gündüz desfluran uygulamasının melatonin düzeyi üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem:Çalışmaya 15 günlük 24 adet rat alındı ve rastgele 4 gruba ayrıldı.Ratlara bahar döneminde 19:00-01:00(gece grubu) ve 07:00-13:00(gündüz grubu) saatleri arasında 6 L.dk-1 akım hızında %100 oksijen içinde %5,7 desfluran uygulandı.Kontrol gruplarına ise aynı zaman süresince 6L.dk-1 akım hızında oksijen uygulandı.Altı saatlik sürenin sonunda kan örnekleri alındıktan sonra ratlar sakrifiye edildi.Alınan kanlar santrifüj edildi ve elde edilen plazmalarda melatonin düzeyleri radioimmüno assay yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: Grup gece desfluran(Grup GC-D) ile Grup gece kontrol(Grup GC-K) plazma melatonin düzeyleri karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulunamadı (p=0,652).Grup gündüz desfluran (Grup GN-D) ile grup gündüz kontrol (Grup GN-K) plazma melatonin düzeyleri karşılaştırıldığında Grup GN-D plazma melatonin düzeyi anlamlı yüksek saptandı (p=0,011).Grup GC-K ile GN-K plazma melatonin düzeyleri karşılaştırıldığında Grup GC-K plazma melatonin düzeyi anlamlı yüksek bulundu (p=0,007). Sonuç: Çalışmamızda 15 günlük ratlarda altı saatlik %5,7 konsantrasyonda uygulanan desfluranın gündüz uygulamasının plazma melatonin düzeyini artırdığını ve gece uygulamasının plazma düzeyinde değişiklik oluşturmadığını saptadık.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the effects of night-day application of desflurane on the melatonin level in rats. Materials and Methods: Twenty-four rats,15 days old,were included in the study and randomized into four groups.Rats were administered 5,7% desflurane at 6L/min flow rate in 100% oxygen from 19:00 to 01:00 (night group), and from 07:00 to 13:00 (day group) during the spring.Contols groups were administered oxygen at 6L/min flow rate during the same time periods.At the end of six-hour period,blood samples of the rats were obtained and then the rats were sacrificed. Blood specimens were centrifuged and melatonin concentrations were measured in plasma by radioimmuno assay. Results: In the comparison of Group night desflurane (GN-D) and Group night control (GN-C) for melatonin levels, no significant difference was detected (p=0,652).In the comparison of Group day desflurane (GD-D) and Group day control (GD-C)for melatonin levels,GD-D displayed significantyl higher levels of melatonin (p=0,011). GN-C showed significantyl higher plasma melatonin concentrations compared to GD-C (p=0,007). Conclusion: We determined that six--hour administration of 5,7% desflurane to 15 days old rats during the day increased plasma melatonin concentration, however the same desflurane administration during the night did not cause any change in plasma melatonin concentration.