Sosyal bütünleşme bağlamında dini ziyaret yerleri(Şanlıurfa örneği)
Religious places of visit in the context of social integration (Sampling of Şanliurfa)
- Tez No: 342496
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL ABUZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bütünleşme, Dini Ziyaret Yerleri, Balıklı Göl, Şanlıurfa, Social Integration, Religious Sites, Fish lake, Sanlıurfa
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırmanın amacı, dini ziyaret yerlerinin sosyal bütünleşmeye katkılarını ölçmektir. Araştırma, teorik ve uygulama olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın teorik çerçevesini sosyal bütünleşme, sosyal bütünleşme türleri, sosyal bütünleşme din ilişkisi ve dini ziyaret yerleri ile ilgili kavramlar oluşturmuştur. Bu teorik çerçeve bağlamında, dini ziyaret mekânlarının sosyal bütünleşmeye etkisini ölçmek üzere; Şanlıurfa'da bulunan dini ziyaret mekânlarından ?Balıklı Göl Platosu ve Hz. Eyüp Makamı'nda anket uygulaması yapılmıştır. Anket sonuçlarından elde edilen verileri betimlemek için ankette yer alan her bir ifade frekans ve yüzde dağılımları alınarak değerlendirilmiş ve anketi oluşturan her bir ifadenin deneklerin demografik özellikleriyle olan ilişkisi ki-kare testi (X2) ile analiz edilmiştir.Anketten çıkan sonuçların tahlil edilmesi neticesinde; dini ziyaret mekânlarının toplumun sosyal bütünleşmesinde önemli bir etken olduğu sonucuna varılmış ve toplumsal sorunların çözümü noktasında dinin bütünleştirici gücünden yararlanılması gereği bir kez daha anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to find out the scope of the contribution of visiting religious sites to social integration. This study was conducted in theoretical and practical stages. The theoretical framework of this study comprised social integration, types of social integration, relationship of social integration with religion and the concept of religious venues. In order to measure the extent of the contribution of visiting religious sites to social integration, a survey was conducted in the `Fish Lake Plateau and the Post of the Prophet Job?.Each statement of the survey was evaluated on the basis of frequency and the percentage distribution. The relationship between each statement of the survey and the demographic characteristics of the participants was analyzed with chi-square test (X2).The analysis of the survey has shown that visiting religious venues has a significant contribution to social integration. In addition, it has indicated that religion may have an impact on the solution of social problems.