Toxoplasma gondıı bradizoit ve takizoit formlarına özgü adjuvante multivalan rekombinant protein aşısının oluşturduğu immun yanıt ve korunmanın saptanması
Protection efficacy and immunity of an adjuvanted multivalant recombinant protein vaccine against bradyzoite and tachyzoite forms of toxoplasma gondii
- Tez No: 342644
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİME İSMET DELİLOĞLU GÜRHAN, PROF. DR. ADNAN YÜKSEL GÜRÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Parazitoloji, Bioengineering, Biotechnology, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Rekombinant protein aşısı, BAG1 proteini, GRA1 proteini, Toksoplasma gondii, Toksoplazmozis, Recombinant protein vaccine, BAG1 protein, GRA1 protein, Toksoplasma gondii, Toxoplasmosis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Toxoplasma gondii dünya üzerindeki pek çok canlı türünü enfekte edebilen, insanlarda da ciddi klinik tablolara yol açan bir protozoondur. T. gondii?ye karşı geliştirilecek aşının, parazitin hem bradizoit, hem de takizoit formlarına karşı koruma sağlaması, aşının etkinliği açısından önem taşımaktadır. Bu amaçla bradizoitlerden salgılanan BAG1 ile bradizoit ve takizoitlerden salgılanan GRA1 proteinleri E. coli?de rekombinant olarak üretilmiş, saflaştırılmış, alum adjuvantı ile birleştirilerek farelere uygulanmıştır. Oluşan humoral ve hücresel immun yanıt Western Blot, rec-ELISA ve akış sitometrisi ile araştırılmıştır. Aşılanan fareler avirulan PRU suşu doku kistleri ile oral yoldan enfekte edilerek aşının koruyuculuğu değerlendirilmiştir. Beyin dokudaki kistlerin miktarı gerçek zamanlı PZR ve faz kontrast mikroskopi ile değerlendirilmiştir. Aşılama sonrası anti-BAG1 ve anti-GRA1 IgG antikor yanıtı oluştuğu, IgG1 ve IgG2a antikor yanıtlarının ve CD4 hücrelerinin salgıladığı IFN-? ve IL-4 ile CD8 hücrelerin salgıladığı IFN-? miktarının arttığı görülmüştür. Aşı grubu farelerin beyinlerindeki doku kist sayısının azaldığı saptamıştır. Sonuç olarak bu çalışmada geliştirilen multivalan rekombinant protein aşısının fare modelinde toksoplazmozise karşı koruyucu immun yanıtı uyardığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Toxoplasma gondii is a protozoan parasite, which infects most mammals in the world and causes serious clinical presentations on human. A vaccine developed against T. gondii that may confer against both bradyzoite and tachyzoite stages of the parasite could increase the efficacy of the vaccine. Therefore, BAG1 protein secreted during bradyzoite stage and GRA1 protein secreted during bradyzoite and tachyzoite stages of the parasite were expressed recombinantly in E. coli, purified, adjuvanted with alum and administered to mice. Humoral and cellular immune responses were detected using Western Blot, rec-ELISA and flow cytometry. Mice were orally infected with avirulent tissue cysts of T. gondii PRU strain. The number of tissue cysts in brains were calculated using phase contrast microscopy and Real Time PCR. Anti-GRA1 and anti-BAG1 IgG antibody response are elicited by vaccinations. IgG1 and IgG2a antibody responses and IFN-? and IL-4 secreted by CD4 cells and IFN-? secreted by CD8 cells were increased. The amount of brain cysts was reduced in mice group vaccinated with adjuvanted multivalent vaccine. In conclusion, the adjuvanted multivalent recombinant protein vaccine developed induced protective immune response against toxoplasmosis in mice.