Türkiye leonarditlerinin değerlendirilmesi
The evaluation of Turkish leonardites
- Tez No: 342996
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE İLKNUR CÖCEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Leonardit, humik asit, fulvik asit, hymatomelenik asit, jig, sallantılı masa, MGS, humik asit ekstraksiyonu, Leonardite, humic acid, fulvic acid, hymatomelanic acid, jig, shaking table MGS, extraktion of humic acid
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada, ülkemizin Soma, Niğde ve Meriç Bölgelerindeki leonarditlerinin karakterizasyonu yapıldıktan sonra, bu numunelerden ön konsantreler elde edilmiştir. Bu konsantrelerden de leonarditin türevleri olan humik asit, fulvik asit ve hymatomelanik asit üretilmiştir. Leonarditin organik tarımda kullanılabilir olması için herhangi bir kimyasal ile zenginleştirilmemesi gerekmektedir. Ayrıca, diğer sektörlerde de zenginleştirme esnasında lenoarditin absorbe edeceği kimyasallar olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Bu sebeple, yapılan çalışmalarda, sadece yoğunluğa göre zenginleştirme yöntemleri ile zenginleştirilebilirliği araştırılmıştır. Değişik tane aralıklarında numunelerin yıkanabilirliğini tespit etmek için yüzdürme batırma testleri yapılmıştır. Ön konsantre elde etmek için, iri fraksiyonlarda jig testleri, ince fraksiyonlarda ise sallantılı masa ve MGS testleri yapılmıştır. Zenginleştirme işlemlerinin en uygun konsantreleri ile liç işlemi yapılarak humik asit, fulvik asit ve hymatomelanik asit ayrı olarak da kazanılmıştır. Sonuç olarak, Soma, Niğde, Meriç bölgeleri leonarditlerinden yola çıkarak, leonardit sınıflandırmasına göre kötü, orta ve iyi kalite leonarditler için hammaddeden uç ürünlerin kazanımına yönelik akım şemaları çıkartılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, headsamples taken from Soma, Niğde and Meriç regions leonardites, was characterized, concentrated and from these concentrares it was obtained the derivatives of leonardite (humic acid, fulvic acid and hymatomelanic acid). The only way to use leonardites in organic farming is not treating them with any chemicals. In addition, in other industries the chemicals absorbed by leonardites during the enrichment step could be unfavorable. Therefore, only the gravitational enrichment methods were performed in the tests. With using sink/float tests, were determined washability of various size fractions of leonardite samples. Then jig tests were investigated with coarse size fractions, shaking table and MGS tests conducted with finer size fractions. The concentrates, using with indicating best results from enrichment processes, humic, fulvic and hymatomelanic acids were recovered. Consequently, based on the results obtained from beds situated Soma Niğde and Meriç regions, process flowsheets were developed to produce end products of bad, middle and best quality leonardites.