Bulanık PID kontrolör ile rüzgâr türbininin hatve açısının kontrolü
Control of pitch angle of wind turbine with fuzzy PID controller
- Tez No: 343306
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT LÜY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bulanık PID, klasik PI, bulanık kontrol, rüzgâr türbini, hatve açısı, Fuzzy PID, classic PI, fuzzy control, wind turbine, pitch angle
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada, bir rüzgâr türbininin kanat hatve açı kontrolörünün PID katsayılarının bulanık mantık algoritması ile ayarlanması üzerine bir inceleme yapılmıştır. Klasik PI, bulanık kontrol ve bulanık PID kontrol olmak üzere üç ayrı kontrol yöntemi kullanılarak, yüksek rüzgâr hızlarında sistemin zarar görmemesi ve nominal çıkış gücünün korunması amaçlanmıştır. Matlab/Simulink programı ile kontrolörlerin simülasyonu yapılarak, değişik rüzgâr hızlarında rüzgâr türbini kanat hatve açısının kontrolü ve çıkış gücünün ayar noktasında sabit tutulması hedeflenmiştir. Simülasyon sonuçlarından elde edilen çıkış gücünün kararlı hale gelme zamanı ve kararlı hâl hataları değerlendirilerek, kontrol sistemlerinin performansları ölçülmüş ve birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Karşılaştırmalar sonucunda bulanık PID kontrolörün, PI ve Bulanık Kontrolörlere göre daha iyi performans sergilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, presents a research on set of PID parameters of blade pitch angle controller of wind turbine with fuzzy logic algorithm. Intended for holding the system harmless and saving the nominal output power by using three individual control methods such as Classic PI, fuzzy control and fuzzy PID control. It is aimed to the control of wind turbine blade pitch angle in different wind speeds and to hold the output power stable in the set point, by simulation of controllers with Matlab/Simulink programme. By evaluating the steady state time of output power received from the simulation results and steady state errors, the performances of the control systems have been measured and compared with each other. As a result of these comparisons, it is seen that fuzzy PID controller performed better than PI and Fuzzy Controllers.